Tips om te bezoeken
Ontdek de vele unieke plekken van Nationaal Park Drentsche Aa die absoluut een bezoek waard zijn! Laat je avontuur beginnen met een warm welkom van een van onze gastheren of gastvrouwen, die je graag de weg wijzen door het park. Of verken de interessante musea en attracties in de omgeving. We wensen je een geweldige tijd toe in Nationaal Park Drentsche Aa.
Bekijk ook de Nationaal Park ontdekkaart
1. Siepelveen en Zeegserduinen
Het Siepelveen is een veenplas, verscholen achter bomen en de zandverstuiving ‘Zeegserduinen’. In en om het ven groeien veel gagelplanten die in het voorjaar oranjerood kleuren. Gagel werd vroeger gebruikt bij de bereiding van bier. Aan de westkant van het Siepelveen groeit beenbreek, een plant die op de Nederlandse Rode Lijst van bedreigde plantensoorten staat. Plaatselijk staat dit plantje bekend als siepelgras, naar de vorm van de wortel, in de vorm van een ui. Uien worden in Drenthe siepels genoemd wordt. Waarschijnlijk ontleent het Siepelveen hieraan zijn naam.
2. Beekdal Anlooër diepje
Het Anlooër diepje kronkelt vrij door de landerijen ten westen van het oude dorp Anloo. Het smalle loopje is omgeven door een prachtig houtwallenlandschap. Een van de best bewaarde houtwallenlandschappen van Nederland.
3. De Strubben - Kniphorstbosch
De Strubben-Kniphorstbosch is een natuurgebied, gelegen tussen Anloo en Schipborg. Het is het enige archeologische reservaat van Nederland. De dubbele naam van het gebied is ontleend aan de kronkelige eiken in het gebied en aan mr. Gerrit Kniphorst, in de negentiende eeuw de eigenaar en ontginner van de toenmalige heidevelden. In het gebied zijn diverse sporen te vinden uit de prehistorie. In het gebied liggen oa twee hunebedden, een zestigtal grafheuvels en een galgenberg. Het terrein is in de twintigste eeuw lange tijd (vanaf 1938) in gebruik geweest als militair oefenterrein. In 2006 werd het overgedragen aan Staatsbosbeheer en aangewezen als archeologisch rijksmonument. U loopt de kans om de Stroomdal schaapskudde in het gebied te treffen. In deze kudde zijn ook enkele heidekoeien opgenomen.
4. Kymmelsberg
De Kymmelsberg is een stuifzand heuvel ten zuiden van het dorp Schipborg aan de Borgweg in de richting van Anloo. De Kymmelsberg is nog betrekkelijk jong. In de zeventiende eeuw liepen hier de verbindingswegen van Duitsland naar Amsterdam en van Coevorden naar Groningen. Door het uitwaaieren van de karrensporen op de droge en zanderige grond ontstonden er, door de wind opgeworpen, stuifzandheuvels. De Kymmelsberg was daarvan de hoogste. De naam Kymmelsberg is vermoedelijk afkomstig van de familie Kymmell die in de 19e eeuw veel landerijen in de buurt van Schipborg in bezit had. In de jaren vijftig van de 20e eeuw, heeft de Drentse schilder Evert Musch het landschap vastgelegd in een schilderij van twee meter breed. Het schilderij heeft een rol gespeeld bij het behoud van de Drentsche Aa.
5. Friescheveen met vogelkijkhut
Het Friescheveen is het Drentse deel van het Neerwold. Het gebied heeft een oppervlakte van 78 hectare en ligt 1 kilometer ten noorden van Paterswolde en wordt beheerd door Natuurmonumenten. Het is een laagveengebied met moerasbos, riet en open water, ontstaan in het begin van de 19e eeuw door veenafgraving. Daar waar het werd afgegraven ontstond water met daartussen de legakkers waar het veen werd gedroogd. Door erosie zijn de meeste legakkers, op een aantal in het noordelijke gedeelte na, inmiddels verdwenen. Het pad over de dijk geeft een goede indruk van het gebied. Via een brug komt u op een eilandje, waarop vroeger een houten zomerhuisje van de familie Camphuis stond. Tegenwoordig staat hier een vogelkijkhut, omdat het gebied bijzonder rijk aan vogels is. Men ziet hier de karekiet, rietzanger en rietgors. Het riet wordt regelmatig gesneden om dichtgroei van het water tegen te gaan. Het Friescheveen is niet ingericht voor recreatie maar u kunt wel met een roeiboot of een kano het water op.
6. Ballooërveld
Het heideveld ligt op een hooggelegen plateau tussen de dalen van het Looner Diep en het Rolderdiep. De overwegende heide- en vergraste heidebegroeiing wordt her en der afgewisseld met veenmeertjes en kleine zandverstuivingen. De Herders van Balloo beweiden in opdracht van Staatsbosbeheer het Ballooërveld. Het veld wordt doorkruist met een netwerk van zandwegen en karrensporen die deels nog dateren van voor de middeleeuwen. Op het Ballooërveld liggen grafheuvels, een urnenveld, resten van akkerbouw uit de ijzertijd. Ook zijn er vondsten gedaan die duiden op steentijdbewoning. In 1944 werd de ‘tankgracht’ Frieslandriegel (of Assener Stellungen) aangelegd door de Duitse bezetter als verdedigingslinie tegen geallieerde aanvallen vanuit het westen. De Frieslandriegel is nog over lange stukken te volgen. In de 20e eeuw is het terrein geruime tijd door het Ministerie van Defensie beheerd en gebruikt voor legeroefeningen. Enkele loopgraven herinneren nog aan die periode. Het natuurgebied Balloërveld valt onder het Drentsche Aa-gebied, een Natura 2000-gebied en in eigendom van Staatsbosbeheer.
7. Buitencentrum Boomkroonpad
Bij Buitencentrum Boomkroonpad beginnen verschillende fiets- en wandelroutes door dit uitgestrekte gebied. Ook kun je in het bezoekerscentrum terecht voor allerlei activiteiten, een presentatie over het bosleven en een winkel met leuke spullen. Wil je het bos eens vanuit een ander perspectief bekijken, maak dan een wandeling over het 125 meter lange Boomkroonpad, hoog langs de toppen van de bomen. Bij het buitencentrum ligt ook het Speelbos Lorken.
Buitencentrum Boomkroonpad, Steenhopenweg 4,9533 PNDrouwen
Website Buitencentrum Boomkroonpad
8. Grollooërveen
In het Hart van Drenthe, ten zuidoosten van het dorp Grolloo bevindt zich het Grollooërveen. Een prachtige veenplas met het langste houten vlonderpad van Nederland. Hier kijkt u uit over het Grollooërveen, het grootste veengebied van de boswachterij Grolloo. Dit is het leefgebied van de heikikker, de heidelibel, de geoorde fuut en tal van andere dieren. Ook adders komen hier veel voor. Vooral in het voorjaar liggen ze vaak langs de randen van het pad te zonnen. Aan de rand van het Grollooërveen is een herdenkingssteen voor Blues zanger Harry Muskee geplaatst. Muskee werd door het Grollooërveen geïnspireerd bij het schrijven van een van zijn bekende nummers “Window of my Eyes”. In het Grollooërveen staat een tjasker. Deze molentjes zijn vroeger gebruikt om veen droog te malen, zodat men er turf kon steken als brandstof. Dorpsbewoners hadden elk een eigen stukje veen. Deze tjasker, voor 1930 gebouwd, heeft tot in de jaren vijftig dienst gedaan in een ven bij Rolde. Sinds 1986 staat de molen in het Grollooërveen.
9. Uitkijktoren Holmers Halkenbroek
Tussen de twee boscomplexen van boswachterij 'Hart van Drenthe' ligt het natuurgebied Holmers Halkenbroek. Het is een van de zuidelijkst gelegen brongebieden van het Drentsche Aa beeksysteem. Vanuit de uitkijktoren heb je een schitterend uitzicht over zowel de gebieden Holmers en Halkenbroek als het Grolloërveen. De uitkijktoren is alleen wandelend en per fiets bereikbaar. Auto's verstoren het signaal van de radiosterrenwacht in deze regio en zijn daarom in dit gebied verboden.
10. Drents Museum
Het Drents Museum in Assen is zeker een bezoek waard. het museum heeft meerdere vaste presentaties waaronder een prachtige archeologische collectie. Hier kom je van alles te weten over de geschiedenis van Drenthe maar ook over de dieren die hier hebben rondgelopen vlak na de ijstijd. Er liggen botten van mammoeten maar ook een lijksilhouet uit een grafheuvel en gebruiksvoorwerpen van de eerste mensen die in dit gebied woonden. Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur
Drents Museum, Brink 1, 9401 HS, Assen
11. Hunebedcentrum
Even buiten het Nationaal Park Drentsche Aa, in Borger, ligt het Hunebedcentrum. Hier stap je in de wereld van onze voorouders, de hunebedbouwers, die meer dan 5000 jaar geleden in Drenthe woonden. Via diorama’s, spellen, quizzen, dronebeelden en meer ga je begrijpen wie die mensen waren die zo lang geleden in Drenthe woonden en werkten. De combinatie van de expositie, het grootste hunebed van Nederland, het openluchtgedeelte het Oertijdpark, de poort van Hondsrug UNESCO Geopark en de keientuin brengen je terug naar de prehistorie.
Openingstijden: Ma t/m zo 10.00 - 17.00 uur (ook de feestdagen).
Gesloten: 25 december, 31 december en 1 januari
Hunebedcentrum, Hunebedstraat 27, 9531 JV Borger
12. Herinneringscentrum Kamp Westerbork
Bij Hooghalen in Nationaal park Drentsche Aa ligt een plek met een geschiedenis. Hier worden de levens van meer dan honderdduizend Nederlandse Joden, Sinti en Roma in herinnering gehouden. In het museum van Kamp Westerbork wordt over het leven in het kamp verteld. Originele filmbeelden uit 1944, een gedeeltelijk ingerichte barak, een uit de trein geworpen laatste afscheidsgroet, een grote maquette van het kamp, een tekening van spelende kinderen en vele andere objecten geven een beeld en een gevoel van deze historische plek. Onze basisexpositie is ook zeer geschikt en toegankelijk voor kinderen.
Openingstijden: Ma t/m vrij: 10.00 - 17.00 uur. Za en zo: 11.00 - 17.00 uur. Feestdagen: 11.00 - 17.00 uur, 4 mei: 10.00 - 19.00 uur, 25, 31 december en 1 januari: gesloten, 26 december: 11.00 - 17.00 uur, Voor de maand januari gelden aangepaste openingstijden.
Herinneringscentrum Kamp Westerbork, Oosthalen 8, 9414 TG Hooghalen