Van bron tot kraan
Het maken van drinkwater uit het water van de Drentsche Aa is een uitgebreid en ingenieus proces. Bij het innamepunt in het Groningse dorp Glimmen stroomt het water uit de Drentsche Aa langs een rooster. Hierdoor worden bladeren, takken en andere drijvende delen verwijderd.
Naar het mengbekken.
Daarna gaat het naar het mengbekken waar het Drentsche Aa water in gemiddeld zestig dagen een natuurlijke zuivering ondergaat. Door deze langere verblijftijd worden grote schommelingen in troebelheid en temperatuur afgevlakt voordat het naar het zuiveringsproces wordt gepompt.
Coagulatie
In de eerste zuiveringsstap gaat het water naar de coagulatie. Hier wordt een vlokmiddel toegevoegd zodat zwevende vuildeeltjes samenklonteren. Door het continu roeren van het water worden de vuildeeltjes zwaarder en dikker. Het vuil zakt naar de bodem en wordt afgevoerd.
Filtratie en desinfectie
Vervolgens gaat het water naar het filtratie- en desinfectieproces. De eerste stap in dit proces bestaat uit een zogenaamde dubbellaagse-filtratie. Dit is een soort snelfilter bestaand uit antraciet en zand. De volgende stap is een actiefkool-filtratie. Ook wordt het water gedesinfecteerd met behulp van UV-desinfectie. Een zeer doeltreffend middel om micro-organismen en eventuele bacteriƫn en virussen in het water te doden.
Beluchting en opslag
Tot slot gaat het water nog een laatste keer door een filter en wordt het water belucht door het over een cascade te laten vallen. Na de cascade wordt het gezuiverde water naar de reinwaterkelders gepompt en opgeslagen. Nu is het drinkwater klaar voor transport naar de kraan.
Kwaliteitscontrole
In elke fase, van winning tot zuivering en distributie van het drinkwater, worden watermonsters genomen. Hierop worden metingen uitgevoerd waarbij er op vele kwaliteitsfactoren wordt gelet. Het zuivere kraanwater voldoet hiermee aan de normen zoals gesteld in de Drinkwaterwet en het Drinkwaterbesluit.
Meer lezen over het Drentsche Aa water:
Natuur en waterwinning gaan hand in hand