Water; bron van leven
In Nationaal Park Drentsche Aa zijn de meanderende beken de levensader van het gebied. Deze beken kronkelen door het landschap en geven het park een unieke uitstraling. Het Drentsche Aa bekensysteem bestaat uit veel beken die samen zorgen voor een levendig watersysteem.
Mocht u de Drentsche Aa beek zoeken in Drenthe, dan komt u teleurgesteld terug. De beek die bekend staat als Drentsche Aa bevindt zich namelijk niet in Drenthe. Pas als de beek de provinciegrens van Groningen passeert wordt het de Drentsche Aa genoemd. In het Drentsche Aa gebied heeft elk beekje zijn eigen naam, die vaak verwijst naar het dichtstbijzijnde dorp of veld. In Drenthe gebruiken we voor waterwegen termen als loop, diep, stroom of Aa, in plaats van het woord beek.
Omdat de beken vrij mogen stromen, ontstaan er veel bochten en brede oevers. Dit zorgt voor een grote variatie in planten en dieren. Langs de oevers groeien bijzondere planten zoals dotterbloemen en zegge. Ook vinden dieren, zoals kikkers, libellen en vogels, hier hun leefgebied. De variatie aan waterplanten en insecten trekt veel vissen en vogels aan, die langs de beken eten en schuilen.
De beken zijn niet alleen belangrijk voor de natuur, maar ook voor het landschap en de mensen in het gebied. Vroeger gebruikten boeren het water voor hun akkers en het vee. Nu worden de beken vooral beschermd om hun natuurlijke waarde te behouden. Door het schone water en de rijke oevers blijft dit deel van Drenthe een speciaal en levendig gebied.
Al meer dan honderd jaar wordt het Drentsche Aa water gebruikt voor drinkwater in de stad Groningen. Bij 120.000 mensen stroomt het dagelijks uit de kraan.
Wandelen langs de Drentsche Aa en haar beken geeft bezoekers een kans om dit bijzondere landschap van dichtbij te zien. Zo blijven de beken de levensader van het park, nu en in de toekomst.
Meer water teksten: