Planten en dieren in het Drentsche Aa gebied
Enkele bijzondere planten en dieren in het Drentsche Aa gebied
De Weidebeekjuffer - Is een soort waterjuffer die het eerste deel van zijn leven als larve onder water leeft. Je kunt de Weidebeekjuffer zien van eind mei tot eind augustus. Het mannetje heeft een metaalglanzend achterlijf en bontgekleurde vleugels, waarvan de top en basis niet gekleurd zijn. Het vrouwtje heeft doorschijnende groene tot groenbruine vleugels.
Mannetjes vallen vooral op tijdens hun paringsdans, waarbij ze boven de beek heen en weer vliegen en een eigen territorium bezetten. Het vrouwtje legt in dit gebied haar eitjes, goed bewaakt door het mannetje. Weidebeekjuffers houden van beken met veel zuurstof en zonder schaduw. Je ziet ze bijna nooit boven stilstaand water.
In het Drentsche Aa-gebied waren ze door watervervuiling bijna verdwenen, maar nu het beekwater schoner is, zijn ze terug. Je kunt ze onder andere zien bij het Amerdiep, Gasterensche Diep, Taarlosche Diep en andere beekjes. We zijn trots op de Weidebeekjuffer. Het is een teken van goede natuurkwaliteit en daarom een van onze boegbeelden.
Zwartblauwe rapunzel - De Zwartblauwe rapunzel heeft een inktkleurige, soms blauwmetalig glanzende bloem. Hij bloeit maar kort, tussen medio mei en half juni en wordt ongeveer kniehoog. Opmerkelijk is dat de plant hier in het open grasland groeit, terwijl hij elders (zuidelijker) vooral in vochtige loofbossen groeit. Hij leeft hier overigens aan de rand van zijn Noord-Europese groeiareaal. Dit komt vermoedelijk door de permanent hoge vochtigheid van het Drentse klimaat.
Orchideeën - In het voorjaar, omstreeks begin juni, zijn sommige graslanden langs de Drentsche Aa paars van de bloeiende orchideeën. Dan bloeit de Brede orchis, een liefhebber van natte hooilanden. Vroeger was deze orchidee zeer algemeen in grote delen van Nederland. Door ontwatering, zoals het graven van sloten, is deze voorjaarsbloeier zeer zeldzaam geworden. De Brede orchis heeft om te overleven mineraalrijk grondwater nodig. Door het dempen van sloten en door het instellen van een consequent hooilandbeheer, kwamen de orchideeën terug. Nu zijn er vele percelen waar de Brede orchis voorkomt.
Er zijn meer orchideeën te vinden in het Drentsche Aa-gebied. De Gevlekte orchis groeit vooral op heidevelden met keileem in de bodem, zoals op het Ballooërveld. Je kunt hem ook vinden in schrale graslanden, waar hij op wat drogere plekken groeit dan de Brede orchis. De Rietorchis heeft twee varianten: één met ongevlekte bladeren en één met gevlekte bladeren. Beide soorten houden van natte plekken, maar de Rietorchis is nog vrij zeldzaam in het Drentsche Aa-gebied. Soms groeien de Brede orchis en de Rietorchis dicht bij elkaar en vormen dan stevige bastaarden met veel grote bloemen.
De Welriekende nachtorchis groeit graag op heidevelden en in vrij droge, schrale graslanden met een beetje leem in de bodem. Deze orchidee bloeit in juni met roomwitte bloemen. Nachtvlinders worden 's nachts aangetrokken door de geur, drinken de nectar en bestuiven zo de bloemen. De Welriekende nachtorchis is zeldzaam in Drenthe.
De kraanvogel is een bijzondere vogel die bekendstaat om zijn elegante verschijning en indrukwekkende dansen. Deze grote, slanke vogel met zijn lange poten en nek komt van nature voor in Europa, Azië en Noord-Amerika. In het Drentsche Aa gebied wordt de kraanvogel steeds vaker gezien.
Uiterlijk en leefgebied Kraanvogels zijn groot en hebben een opvallend verenkleed: grijs met een zwarte hals en een rode vlek op hun hoofd. Ze hebben een spanwijdte van wel twee meter en staan hoog op hun poten, wat hen een statig uiterlijk geeft. Hun leefgebied bestaat vooral uit moerassen, veengebieden en open vlaktes, waar ze gemakkelijk voedsel kunnen vinden.
Voedsel en trektocht. In de lente en zomer vinden ze voedsel in natte gebieden, maar in de winter trekken ze naar warmere streken in Zuid-Europa en Noord-Afrika. De trektocht van de kraanvogel is een spectaculair gezicht: in grote groepen vliegen ze in een V-formatie, waarbij ze luid roepen om elkaar aan te moedigen.
Balts en broeden In het voorjaar, tijdens de balts, voeren kraanvogels indrukwekkende dansen op. Ze springen omhoog, zwaaien met hun vleugels en werpen gras of takjes in de lucht. Dit baltsgedrag versterkt de band tussen partners, want kraanvogels blijven hun hele leven samen. Het vrouwtje legt meestal twee eieren, die samen met het mannetje worden uitgebroed. Na ongeveer een maand komen de jongen uit, die dan nog helemaal afhankelijk zijn van hun ouders.
De kraanvogel is een indrukwekkende verschijning die symbool staat voor vrede en geluk in veel culturen. Zijn terugkeer naar Nederland en andere delen van Europa is een hoopvol teken dat natuurbehoud werkt.