Landbouw vanaf 1900
De landbouw heeft door de eeuwen heen grote veranderingen doorgemaakt. In het Drentsche Aa gebied zijn natuur en landbouw de vormgevers van het landschap. Het begon met kleinschalige veehouderij en akkerbouw op de onderverdeelde gronden rondom de kenmerkende brinkdorpen. Boeren gebruikten de gronden via Boermarken, een eeuwen oud collectief van boeren en grondgebruikers, die gezamenlijk in de ruimste zin van het woord beschikten over het gebruik van het door hun begrensde gebied. ( www.boer-marken.nl )
Deze kleinschalige landbouw maakte langzaamaan plaats voor specialisatie en technologische ontwikkeling. Nieuwe landbouwgronden werden gevormd door het ontginnen van de woeste gronden en heidevelden; de uitvinding van de kunstmest maakte de schaapskudden overbodig voor de noodzakelijke bemesting van de arme zandgronden.
Het einde van de tweede Wereldoorlog zette het beschikbaar maken van woeste gronden voor de productie van voedsel in een stroomversnelling. Dankzij onderzoek, voorlichting en onderwijs gingen gewasopbrengsten omhoog en werden de bedrijven efficiënter en groter in omvang. Met de opschaling en het opnieuw inrichten van de gebieden in de ruilverkavelingen, werden percelen landbouwgrond groter en gingen de gemengde bedrijven zich specialiseren in akkerbouw ,melkvee of varkens en pluimvee. De marktvraag naar veel Nederlandse gewassen nam af, waardoor er minder verschillende gewassen werden geteeld. De boerenbedrijven vertrokken uit de dorpskernen richting het buitengebied. De groeiende welvaart in Nederland tekende zich verder af in het landschap. In het Drentsche Aa gebied was de natuur nooit ver weg en de laatste jaren groeit onder de agrariërs ook de aandacht voor natuur weer. Wat in het landschap van het Drentsche Aa gebied is gebleven is de afwisseling van akkers en weilanden. Op de Drentse zandgrond zijn nog steeds gemengde bedrijven, ook werken akkerbouwers en melkveehouders veel samen. Dit zorgt voor het sluiten van lokale kringlopen en behoud van een gevarieerd landschap, wat weer resulteert in een betere leefomgeving voor verschillende soorten vanaf bodemleven tot aan de grotere vogels en zoogdieren.
Meer info klink op de link:
Zoektocht naar nieuwe wegen
De landbouwsector is altijd op zoek naar nieuwe manieren om ook in de toekomst een bijdrage te kunnen leveren aan maatschappelijke doelen zoals de productie van gezond voedsel, circulaire bouwmaterialen, energie en een landschap met belevingswaarde. Met natuurinclusieve landbouw of regeneratieve landbouw wordt aangegeven dat landbouw en natuur elkaar kunnen versterken.
Agrarisch natuur- en landschapsbeheer (ANLb)
Een mooi voorbeeld daarvan zijn agrariërs die zich inzetten voor agrarisch natuurbeheer. Boeren, te midden van een samenleving die vraagt om ruimte voor ‘groen’, herontdekken de oude waarden, waarbij ze slim gebruikmaken van de kansen die deze tijd biedt. Coöperatie Agrarische Natuur Drenthe (AND) werkt met de boeren aan deze nieuwe balans. Voor waarde, waardering, en nieuwe inkomsten in harmonie met landschap en omgeving. Meer ontdekken over wat agrarisch natuurbeheer inhoudt en welke rol zij speelt in het Drentsche Aa gebied? Klik hier (Home). Website AND
Het principe van natuurinclusieve landbouw draait om een economisch rendabele landbouw, die optimaal beheer van natuurlijke hulpbronnen duurzaam integreert in de bedrijfsvoering, inclusief zorg voor ecologische functies, de biodiversiteit op en om het bedrijf en de belevingswaarde van het landschap.
Project transitielandbouw Drentsche Aa & Proeftuin NIL
Het Drentsche-Aa gebied leent zich bij uitstek voor experimenten en kennisontwikkeling hiervoor. Alle elementen zijn aanwezig met natuurorganisaties die op zoek zijn naar samenwerkingen met boeren. Het project transitielandbouw Drentsche Aa & Proeftuin voor natuurinclusieve landbouw (NIL) Drentsche Aa is één van de voorbeelden van gebiedsgerichte samenwerking. In het eerste project, afgerond in 2023, werd onderzocht hoe natuurinclusieve landbouw kan bijdragen aan maatschappelijke doelen. In Proeftuin NIL werden deze ideeën in de praktijk getest. Samen leidden ze tot een advies over kansen voor NIL-maatregelen die aansluiten bij de bodem-, water-, klimaat-, biodiversiteits- en landschapsopgaven in het gebied. Meer lezen over de resultaten uit beide projecten? Klik hier
Ook de aanwezigheid van een onderzoekslocatie Open teelten van de Wageningen Universiteit gecombineerd met projecten maken het mogelijk dat nieuwe inzichten en technologie kunnen worden ingezet om bij te dragen aan de geldende doelstellingen in het landelijk gebied.
Meer info, klik op de link: