Beek- en esdorpenlandschap
Nationaal Park Drentsche Aa is een uniek gebied in Nederland, vol natuur, cultuur en historie. Hier vinden we oude esdorpen die nog steeds het hart vormen van dit landschap. Esdorpen zijn dorpen die al sinds de middeleeuwen bestaan en werden gebouwd op hoger gelegen grond, de zogenaamde "es". Deze dorpen zijn een belangrijk onderdeel van het Nationaal Park Drentsche Aa.
Wat zijn esdorpen?
Esdorpen zijn kleine dorpen die ooit ontstonden rondom gemeenschappelijke akkers, de essen. De boeren in deze dorpen werkten samen en gebruikten de vruchtbare grond op de es voor hun akkers. Ze teelden er graan, rogge, en later ook aardappelen en bieten. Rondom de dorpen lagen de hooilanden en weiden waar ze hun vee lieten grazen. Dit zorgde voor een mooi afwisselend landschap van akkers, graslanden en bossen.
Typische kenmerken van esdorpen
Als je door een esdorp loopt, voel je direct de geschiedenis. De huizen en boerderijen staan vaak in een kring rondom de oude dorpsbrink. De brink was vroeger een belangrijke plek in het dorp. Hier kwamen de mensen samen voor vergaderingen, en het vee werd hier ’s avonds verzameld. Tegenwoordig zijn er vaak nog oude bomen op de brink te vinden, en het geeft een sfeervol en historisch gevoel.
Veel esdorpen zien er nog uit als vroeger. Bekende esdorpen in het Nationaal Park Drentsche Aa zijn bijvoorbeeld Anloo, Anderen, en Schipborg. In deze dorpen zie je nog veel oude Saksische boerderijen, die herkenbaar zijn aan hun houten bouwstijl en rieten daken.