Op Stap Krant fietsroute: Rolderrug en door de beekdalen
Op Stap Krant fietsroute: Over de Rolderrug en door de beekdalen. 30 kilometer.
Met de fietsknooppunten is het eenvoudig om deze mooie fietsroute te volgen. Onderweg wijzen we op kenmerken van het rug- en beekdalenlandschap. En geven we achtergrondinformatie bij archeologische monumenten die we tegenkomen.
Ook attenderen we je op twee mooie wandelroutes. Om het landschap nog meer in detail te ervaren.
Start fietsroute: Parkeerplaats tegenover huisnummer Deurze 1 in Deurze
(Parkeren op de NP Toegangspoort Deurze)
→ 66 → 69 We volgen de fietsroutebordjes naar fietsknooppunt 66 en meteen daarna naar fietsknooppunt 69
Fietsknooppunt 69. Balloo. Voordat je verder fietst…. Hier kun je kiezen voor een mooie wandeling van 5 kilometer
‘Wandelroute Kampsheide’, uitgezet door Drents Landschap, kun je van internet downloaden op je smartphone. Hij is ook aangegeven met paarse paaltjes. De fiets kun je even parkeren bij boerderijwinkel De Balloohoeve.
Je kunt natuurlijk ook later terugkomen voor deze mooie wandeling. Het is een wandeling langs grafheuvels, over zandpaden en heide, langs een prachtig ven en mooi hunebed. Door een landschap met een lange historie.
Op onze tocht komen we archeologische monumenten tegen, zoals grafheuvels, hunebedden, celtic fields en karrensporen.
Het landschap van Nationaal Park Drentsche Aa is een bijzondere combinatie van wat hogere ruggen en wat lagere beekdalen.
Alle esdorpen en hunebedden in het Nationaal Park liggen op zo'n rug. Op de ruggen waren ze veilig voor de overstromingen van de beekdalen.
Op de Rolderrug liggen 14 dorpen: Nieuw Amsterdam, Erm, Sleen, Schoonoord, Schoonloo, Grolloo, Rolde, Balloo, Loon, Vries, Donderen, Peize, Zuid- en Noordhorn.
De ruggen en beekdalen zijn ontstaan in de één na laatste ijstijd, 370.000 - 130.000 jaar geleden. Door gletsjers en smeltwaterstromen. De dalen waren eerst tientallen meters diep. Door zandstormen in de laatste ijstijd (110.000-10.000 jaar geleden) zijn ze gevuld met dekzand en veel ondieper geworden. De beken zijn nu vrij smal en de beekdalen vrij breed.
De ruggen en beekdalen zijn al duizenden jaren aantrekkelijk om te leven. Eerst voor jager/verzamelaars, later voor de eerste boeren.
Hunebedden wijzen er op dat hier van 3500 tot 3000 jaar voor het begin van de jaartelling boeren uit de Trechterbekercultuur hebben gewoond en gewerkt.
3000 jaar voor het begin van onze jaartelling kwam er een volk uit Oost-Europa dat de macht overnam en nieuwe gebruiken, rituelen en uitvindingen bracht. Zij introduceerden grafheuvels in plaats van hunebedden. Ook introduceerden zij door ossen en paarden getrokken wagens en paarden als rijdieren. Mede dankzij de paarden en wagens konden ze grote gebieden veroveren en ontstond er internationale handel over zandpaden.
We spreken inmiddels over de Bronstijd die 800 jaar voor Christus overging in de IJzertijd.
Fietsknooppunt 69 Balloo
69 → 70 Vanaf hier volgen we de fietsroutebordjes naar fietsknooppunt 70
Esdorp Balloo is een mooi dorp dat zo veel mogelijk in oorspronkelijke staat wordt gehouden
Op het fietspad naar Rolde zien we aan de linkerkant een bordje Kerkepad. Van Balloo naar de kerk in Rolde. In het verleden liepen deze looppaden vanuit alle omringende dorpen naar Rolde. Overledenen werden over deze paden naar de begraafplaats gebracht.
Fietsknooppunt 70 Rolde
70 → 73 Vanaf hier volgen we de fietsroutebordjes naar fietsknooppunt 73
Voor de hunebedden: volg de bordjes. Je verlaat dan even de knooppuntenroute. Tip: Onthoud goed de plek van het paaltje waar je de knooppuntenroute verlaat zodat je de route daar ook weer op kunt pakken.
Fietsknooppunt 73 Koelandsdijk
73 → 67 Vanaf hier volgen we de route naar fietsknooppunt 67
Aan de linkerkant zien we de akkers van de Rolder Noorderesch. Aan de rechterkant zien we het beekdal en in de verte het riet langs het Rolder Diep.
De fietsroute gaat linksaf met het smalle grind-fietspad het Ballooërveld op. Maar het is de moeite waard om even een stukje rechtsaf het brede zandpad op te fietsen of te lopen.
Het beekdal van het Rolder Diep is hier Natura 2000 gebied. Het is niet voor ons toegankelijk, maar vanaf het eerste toegangspad rechts heb je een prachtig verstild uitzicht. Het beekdal is vaak heel vochtig. In de verte zie je weer het riet langs het Rolderdiep waar het beekdal geleidelijk op afwatert.
Terug naar het mooie smalle grind-fietspad over het Ballooërveld.
Dit loopt meteen aan het begin dwars door een interessant prehistorisch landschap. Lang voordat er zich mensen op de plek van de huidige dorpen Balloo en Rolde vestigden, stonden hier boerderijen op het Ballooërveld.
In de IJzertijd, vanaf 800 jaar voor Christus, werden hier akkers aangelegd. De zogenaamde Celtic fields. De wallen om deze akkers zijn met het blote oog moeilijk te zien. Maar op gedetailleerde hoogtefoto's zijn ze nog steeds zichtbaar.
Het grind fietspad kruist het bekende Pieterpad (paaltje met roodwit symbool)
Het Pieterpad loopt midden tussen de karrensporen. Het is leuk om een stukje linksaf met het Pieterpad mee richting Rolde te lopen. Je komt dan bij een kring van stenen genaamd ‘De Baak’. Het lijkt sprekend op een historische megaliet. Maar het is als kunstwerk gebouwd in 2013.
De kerktoren van Rolde is hier goed te zien. Vroeger was het een belangrijk baken voor de reizigers over de uitgestrekte heidevelden. Tegenwoordig is het nog steeds een baken voor de wandelaars op het Pieterpad.
We vervolgen de fietsroute over het grind-fietspad over het Ballooërveld naar fietsknooppunt 67
Negeer onderweg alle zandpaadjes voor mountainbikes
Als je goed oplet zie je al snel links laag in de heide langs het grindpad een klein bordje dat je attendeert op karrensporen en grafheuvels
Volg bij een scherpe afslag rechts het bordje →67
Onderweg genieten we van het uitzicht over de heide en komen we mogelijk de schaapskudde Tegenwoordig is de schaapskudde nodig om de heide in stand te houden. Zonder de grazende schapen zou de heide veranderen in een bos.
Van de 15e tot en met de 19e eeuw waren de schaapskudden nodig omdat met hun mest de akkers op de zandgronden vruchtbaar werden gemaakt. Alle esdorpen waren daardoor omringd door enorme heidevelden.
We fietsen langs een kleine zandvlakte in het Balloërveld. Dit is zand dat hier 300.000 jaar geleden in de op twee na laatste ijstijd naartoe is gebracht
Het is zacht zand dat glinstert van de mica
In het zand bevinden zich ook vuurstenen die jager/verzamelaars en boeren in de Steentijd bewerkten tot gereedschappen
Deze ijstijd bracht ook potklei dat nauwelijks water doorlaat. Dit geeft hardnekkige natte plekken in het landschap
Fietsknooppunt 67
67 → 39 Vanaf hier volgen we de route naar fietsknooppunt 39
Dit is een prachtige fietsroute door en langs de beekdalen.
We zullen merken dat de beek steeds de naam krijgt van het naastliggende dorp. Bijvoorbeeld bij Loon het Looner Diep, bij Taarlo het Taarlosche Diep. De naam verandert steeds, maar het is dezelfde beek.
We beginnen met het Looner Diep aan onze linkerkant.
Het fietspad daalt naar de beek die hier inmiddels Taarlosche Diep heet. Met een witte brug gaan we over de beek heen.
We komen door esdorp Taarlo, met een lange bewoningsgeschiedenis. In de Romeinse tijd, maar ook lang daarvoor.
Net voorbij Oudemolen komen we langs parkeerplaats ‘Molensteeg’
Dit is het startpunt van een mooie wandelroute van Staatsbosbeheer.
De route heet ‘Boswachterspad Oudemolensche Diep’ en kun je van internet downloaden op je smartphone. De route is 7 kilometer lang en gemarkeerd met blauwe paaltjes. Je kunt op de parkeerplaats je fiets stallen.
Je kunt natuurlijk ook besluiten later terug te komen voor deze wandeling
Op onze fietsroute zien we het Oudemolensche Diep aan onze rechterkant.
Fietsknooppunt 39 bij Zeegse
39 → 89 Vanaf hier volgen we de route naar fietsknooppunt 89
Fietsknooppunt 89 bij Schipborg
89 → 99 Vanaf hier volgen we de route naar fietsknooppunt 99
Met een sierlijke brug gaan we over het Schipborgsche Diep (foto hieronder). Een mooie plek om even van je fiets te stappen en een klein stukje langs de beek te lopen.
De brug was al in de 15e eeuw belangrijk in de weg van Zuidlaren naar Friesland. Tot in de 18e eeuw voeren er beurtschepen tussen Groningen en Schipborg. Tot daar was het bevaarbaar.
Fietsknooppunt 99 uitzichtpunt Kymmelsberg
99 → 75 Vanaf hier volgen we de route naar fietsknooppunt 75
Dit is een hoog stuifduin met een mooi uitzicht over het beekdal
Het is de moeite waard om ook even af te dalen tot de rand van de beek. Om van dichtbij te zien hoe de beek meandert
Als we verder fietsen zien we de beek rechts van ons. Diep meanderend langs het fietspad dat ons het bos in voert.
We kruisen het Anlooër Diep dat uitmondt in het Oudemolensche Diep
We fietsen langs de mooie Gasterse Duinen
Fietsknooppunt 75 Gasteren
75 → 67 Vanaf hier volgen we de route naar fietsknooppunt 67
We fietsen door esdorp Gasteren met zijn mooie Saksische boerderijen
Buiten het dorp passeren we de brug over het Gasterense Diep. Links van ons, aan de andere kant van de weg, ligt weer het Ballooërveld. Ingesloten tussen het Gasterense en Rolder Diep aan de oostkant en het Looner Diep aan de westkant.
Fietsknooppunt 67 Ballooërveld
67 → 68 Vanaf hier volgen we de route naar fietsknooppunt 68
Nadat we linksaf zijn geslagen zien we links van ons het beekdal geleidelijk overgaan in het hoger liggende Balloërveld. Rechts zien we het beekdal met het meanderende Looner Diep.
Bijna aan het eind van het fietspad gaan we met een bruggetje over het Smalbroekerloopje. Het naastliggende zandpad gaat met een ‘voorde’ door het water. Een voorde is een doorwaadbare plek in een beekje. Het woord voorde zie je bijvoorbeeld ook in plaatsnamen als Zandvoort en Amersfoort.
Het Smalbroekerloopje ontstaat uit regen- en grondwater en is een waterbron voor het Looner Diep.
Als je een stukje langs het Smalbroekerloopje wandelt, zie je in droge periodes geelbruin ijzeroer in het water. Dit komt mee met het grondwater en werd in de IJzertijd, 800 jaar voor begin jaartelling, gebruikt om ijzer te maken. In natte periodes wordt vooral regenwater zonder ijzeroer afgevoerd.
Fietsknooppunt 68
68 → 69 →66 We volgen de route naar knooppunt 69 en meteen daarna 66
Fietsknooppunt 66
66 → 07 →Vanaf hier volgen we de route richting fietsknooppunt 07
Eindpunt
- Voordat we bij knooppunt 07 aankomen zijn we al bij het eindpunt van de fietsroute: de parkeerplaats van NP Toegangspoort Deurze, tegenover huisnummer Deurze 1.