Evenementenagenda
Het Siepelveen is een prachtig ven, omringd door zandduinen. De gidsen vertellen over het ontstaan van het veen en zijn omgeving. De bijzondere vegetatie - waaronder gagel, verschillende soorten heide en eeuwenoude jeneverbessen - krijgt eveneens aandacht. Waarom heet dit eigenlijk Siepelveen?
De landgoederen bij Eelde-Paterswolde hebben allemaal hun eigen charme en hun eigen geschiedenis. Veel ervan is direct zichtbaar, maar soms is het pas duidelijk wanneer je erop gewezen wordt. Ga mee op ontdekking en ervaar de natuur en de sfeer in een paar van deze oude landgoederen.
In het voorjaar kleurt de Brede orchis de graslanden langs de Drentsche Aa paars. We nemen je mee naar de mooiste plekken in het beekdal, waar je kunt genieten van dit uitbundige bloemenfestijn. Toen Staatsbosbeheer in de loop van de jaren zestig begon met het aankopen van gronden in het Drentsche Aa-gebied, waren er bijna geen orchideeën meer. Door het vasthouden van voldoende water en door het instellen van een consequent hooilandbeheer, ging het al snel de goede kant op. Nu zijn er weer percelen waar bijvoorbeeld de Brede orchis met duizenden tegelijk voorkomt. De Nationaal Park gidsen vertellen over de natuur en het landschap in dit prachtige gebied en over de Brede orchis in het bijzonder.
In deze tijd staan de hooilanden in het stroomdal uitbundig in bloei. We richten onze aandacht vooral op de context van deze bloei: wat hebben deze planten nodig om te kunnen groeien? Hoe komt het bijvoorbeeld dat de ene soort het veel beter doet dan andere soorten, met andere woorden: het verband tussen biotoop en plantengroei en -bloei.
De route gaat door bossen, over heide en naar het stroomdal van de Hunze en de Drentsche Aa. Onderweg maken we enkele keren een korte wandeling om mooie natuur- en landschapselementen beter te kunnen bekijken. De Nationaal Park gidsen geven dan achtergrondinformatie over wat er allemaal te zien is. De fietsroute van ca. 40 km start op de Brink van Gasteren. Via de essen en door bos en hei tussen Anloo en Eext gaat de tocht richting Hunzedal. Je voelt hier dat je van de Hondsrug afdaalt. Via Breevenen, een vrij nieuw natuurgebied in het Hunzedal, bereiken we Duunsche Landen en de Hunze. Je beleeft hier de weidsheid van het Hunzedal. Vervolgens rijd je weer recht op de Hondsrug aan en zie je de es van Annen hoog in het landschap liggen. Je ervaart hier fysiek dat het best hard werken is om tegen de Hondsrug op te fietsen. Dit heet niet voor niets het Drents plateau. Via Annen, bos en hei gaat het richting Schipborg en naar het beekdal van de Drentsche Aa. Je zult merken dat de verschillen tussen het stroomdal van de Hunze en dat van de Drentsche Aa best groot zijn. Langs de Gasterse Duinen keren we weer terug naar ons startpunt. Deze tijd van het jaar is een prachtige tijd in zowel het Hunzedal als in het beekdal van de Drentsche Aa. Met een beetje geluk zien we bloeiende orchideeën langs de route.