Evenementenagenda
- vorige pagina
- pagina 1
- pagina 2
- pagina 3
- ...
- pagina 7
- volgende pagina
Tijdens deze excursie staan landschap en flora centraal. We wandelen langs het Deurzerdiep en over Kampsheide. We kijken en ontdekken het landschap en welke planten en bloemen er bloeien.
In Boswachterij Hart van Drenthe liggen prachtige veentjes. De wandeling voert langs een handvol van deze bijzondere plekken. Het zijn natte, open plekken in het bos, soms nog met open water en soms helemaal dichtgegroeid. In deze tijd van het jaar kleurt het in groten getale aanwezige Wollegras de veentjes wit. Er vliegen vaak libellen en waterjuffers. En met een beetje mazzel horen we een oorverdovend kikkerconcert. Beleef het mee.
Voor velen nauwelijks meer dan een postzegel met bomen, maar voor Groningen is het Noordlaarderbos het grootste bos van de provincie. Je bent je er misschien niet van bewust, maar dit bos - hoog en droog op de smalle Hondsrug - maakt deel uit van een eeuwenoud cultuurlandschap, met zandwegen, essen, houtwallen en zandduinen, en nog veel meer fraais. We ervaren allerlei contrasten; van bijvoorbeeld de openheid van het stroomdal tot de besloten paadjes in het bos. Met een beetje geluk zien we ook sporen van das en ree en andere dieren die hier hun thuis hebben. En we gaan een eind terug in de tijd, zien sporen van de vorige eeuw, van middeleeuwen, zelfs van ijstijden. Sterker, zonder die ijstijden geen Noordlaarderbos. En op de achtergrond allemaal vogelzang.
Tijdens de wandeling rond het stroomdal van het Anlooërdiepje vertellen NP gidsen over de boermarke van Anloo en de betekenis van de vele veldnamen. Historische namen waarmee bosjes, velden, heuvels, akkers, kampjes, veentjes, ontginningen, wegen en andere zaken aangeduid werden. De veldnamen waren van grote betekenis voor de identiteit van de vroegere inwoners van Anloo.
Het Siepelveen is een prachtig ven, omringd door zandduinen. De gidsen vertellen over het ontstaan van het veen en zijn omgeving. De bijzondere vegetatie - waaronder gagel, verschillende soorten heide en eeuwenoude jeneverbessen - krijgt eveneens aandacht. Waarom heet dit eigenlijk Siepelveen?
- vorige pagina
- pagina 1
- pagina 2
- pagina 3
- ...
- pagina 7
- volgende pagina