Start werkzaamheden Geelbroek
Na meer dan tien jaar intensieve voorbereiding en nauwe samenwerking met de omgeving en partners Prolander, Waterschap Hunze en Aa's en Staatsbosbeheer, start Provincie Drenthe met de herinrichting van Geelbroek. Deze start wordt gemarkeerd met een bijeenkomst in het bijzijn van gedeputeerde Egbert van Dijk en diverse betrokkenen. Met de realisatie van dit project, uitgevoerd door Prolander, wordt 404 hectare natuur hersteld en versterkt als onderdeel van het Natuur Netwerk Nederland (NNN). De herinrichting van het gebied richt zich op het ontwikkelen van een natuurlijk boslandschap en het herstellen van de waterhuishouding in dit brongebied van de Drentsche Aa.
Herinrichting met oog voor de omgeving en duurzame waterhuishouding
Een belangrijk onderdeel van het project was de grondverwerving waarbij nauw is samengewerkt met grondeigenaren binnen het inrichtingsgebied Geelbroek om de verkavelingssituatie te verbeteren.
In november is de aanbesteding voor de uitvoering afgerond en kan de aannemer starten met de uitvoering van de maatregelen. Tot en met februari 2025 zal er gewerkt worden aan de verschillende herinrichtingsmaatregelen zoals het dempen en verondiepen van sloten, het aanleggen van slenken en het verleggen van de Geelbroekerweg. Daarnaast wordt de middeleeuwse stroomlandverkaveling in stand gehouden, waarmee de cultuurhistorische waarden behouden blijven. En in het nieuw ingerichte gebied komen wandelpaden, een vlonderpad en een parkeerplaats. Bewoners uit de omgeving van het projectgebied hebben meegedacht bij het uitwerken van deze voorzieningen.
Met deze maatregelen kan Geelbroek in droge periodes voldoende water vasthouden en in natte periodes tot 180.000 m³ water opslaan, waardoor wateroverlast stroomafwaarts wordt beperkt. De maatregelen zorgen ook voor een rijkere biodiversiteit, met een betere leefomgeving voor planten en dieren. Na de herinrichting zal er namelijk meer bos en struweel ontwikkelen. Bovendien komt er meer ruimte voor bloemrijke graslanden. Dit is aantrekkelijk voor amfibieën zoals kikkers, padden en salamanders en voor verschillende moerasvogels.
Via een peilbuizenmeetnet wordt de grondwaterstand nauwkeurig bijgehouden. Op deze manier worden de effecten van de herinrichtingsmaatregelen zorgvuldig gemonitord. Mocht er toch onverwachte schade ontstaan als gevolg van de herinrichtingsmaatregelen, dan is er een schaderegeling getroffen.
Meer over het project Geelbroek: drentscheaa.drenthe.nl/deelgeb/gebieden/geelbroek/
Bron: Provincie Drenthe