Alles uit de kast voor de heide van Vijftig Bunder
Vijftig Bunder is een klein heidegebied ten westen van Midlaren tussen de Hondsrug en de Drentse Aa. De naam verwijst naar de oorspronkelijke grootte van vijftig bunder, ruim vijfenzestig hectare. Het is een zorgenkindje van Natuurmonumenten.
"Veel van de heide is verdwenen", aldus boswachter Bart Zwiers. "Toen ik hier zestien jaar geleden als boswachter begon kwamen de pollen heide tot over mijn knieën. Al die pollen zijn verdwenen, het is volledig uitgedroogd. Her en der staat nog een beetje heide."
Redden wat er te redden valt
Extreme droogte en stikstofdispositie zijn de boosdoeners. "Op andere delen van de heide proberen we weer een beetje leven in de brouwerij te krijgen", vertelt Zwiers. "Daar moeten we van alles voor doen, van bekalken tot plaggen, je kunt het zo gek niet bedenken."
Plaggen of niet plaggen
Op de grens tussen een stukje dat geplagd is en een stukje dat niet geplagd is, is het verschil goed zichtbaar. "Hier staat de heide er relatief goed bij. Hier was het geld op en hebben we niet geplagd. Je ziet overal hoog gras en jonge berkenbomen. De heide heeft geen enkele kans."
Het draait allemaal om de combinatie van heide, de graag geziene klokjesgentiaan en het zeldzame valkruid.
Veldwerk
Stikstofneerslag, klimaatverandering, waterkwaliteit, biodiversiteit en natuurinclusieve landbouw zijn allemaal complexe onderwerpen die nauw verweven zijn met de natuur in Drenthe. In onze serie Veldwerk duikt het ROEG!-team in deze thema's aan de hand van praktijkvoorbeelden. We onderzoeken wat er aan de hand is met specifieke planten- en diersoorten, en welke stappen er genomen moeten worden om ze te behouden of te beheren.