Terug naar de 17e eeuw tijdens de Etstoel in Anloo


ANLOO - Op zaterdag 17 augustus a.s. vindt in Anloo de traditionele Etstoel plaats. Het dorp keert voor één dag terug naar de 17e eeuw. Bezoekers kunnen in en rond de middeleeuwse Magnuskerk het Drentse verleden beleven.

De Etstoel is een bekend en jaarlijks terugkerend evenement in Anloo. Lokale toneelspelers spelen een waargebeurde zitting van de rechtbank (Etstoel) na in de middeleeuwse Magnuskerk van Anloo. De etten in de kerk buigen zich dit jaar over een predikant die een vrouw heeft bezwangerd en een vrouw die ervan wordt beschuldigd dat ze haar pasgeboren kind om het leven heeft gebracht.

De brink van Anloo biedt tijdens de Etstoeldag een uniek schouwspel. De hele bevolking ziet er zeventiende-eeuws uit. Rondom de kerk is een grote markt met vertier, oude ambachten, toneelspelers, muzikanten, buitentoneel en echt oud-Drentse gerechten en dranken. Kinderen kunnen onder meer oude spelletjes doen en een ritje maken met paard en wagen. Kortom: ouderwetse, gezellige drukte, met vermaak voor iedereen. De opbrengst van de Etstoel gaat naar het onderhoud van de Magnuskerk in Anloo. Dit is het oudste gebouwde monument van Drenthe.

De Etstoel vindt plaats op 17 augustus, van 10 tot 17 uur. De entree bedraagt 7,50 euro, voor kinderen tot en met 12 jaar is het gratis. Parkeren kan gratis.

Zie voor meer informatie de website:
Etstoel Anloo – één dag per jaar eeuwen terug in de tijd