'Beek in Beeld': een ode aan de Drentsche Aa


ASSEN Ieder op hun eigen manier brengen zij de Drentsche Aa in beeld. ‘Werk in Wording’ heet de expositie.De naam verraadt het al: Werk in Wording is een tussentijdse presentatie waarin bezoekers een uniek inkijkje krijgen in het creatieve proces van de kunstenaars. Niet alleen zijn er eindwerken te bewonderen, maar ook schetsen, foto’s, experimenten, verhaaltjes en overdenkingen rond de unieke Drentse beek die nog volledig in haar oorspronkelijke loop meandert. Het doel van Beek in Beeld is om de Drentsche Aa van bron tot monding in beeld te brengen met eigentijdse kunstwerken. Een ode aan de Drentscha Aa zou je de expositie rustig kunnen noemen. Het kunstproject trok al eerder de aandacht van de media. RTV Drenthe en het radioprogramma Vroege Vogels deden regelmatig verslag van Beek in Beeld.

Kymmelsberg
DSG-voorzitter Fokko Rijkens, zelf ook een van de deelnemende kunstenaars, noemt het een uniek project. “Het hele proces wordt in beeld gebracht in deze expositie. Dat is, zover ik weet, nog nooit eerder gedaan.” Op een van Rijkens’ schilderijen prijkt de Kymmelsberg, een heuvel van stuifzand net buiten Schipborg. Precies aan die heuvel is de Drentsche Aa te danken, weet Rijkens. “De Kymmelsberg werd in de jaren vijftig geschilderd door de Drentse schilder Evert Musch. Dat schilderij was de aanleiding voor verdere ontwikkeling van de Drenthsche Aa.”

Diversiteit
Kunstenaar Erik van Ommen kwam met het idee om de Drenthsche Aa als uitgangspunt te gebruiken voor een gezamenlijke schildersessie. “Iedereen was enthousiast. De beek heeft een soort magische aantrekkingskracht op kunstenaars. Het leuke is de enorme diversiteit die het oplevert. Aan het project doen zowel abstract als realistisch werkende kunstenaars mee, maar ook beeldhouwers. Zij hebben de hele loop en de uitlopers van de Drentsche Aa gevolgd. Met mooi en slecht weer waren ze aan het werk. Soms in plensbuien. Door de verschillende manieren van werken, de tijd én de verschillende standpunten krijgt de Drentsche Aa veel gezichten. Je ziet in deze expositie de stappen in het proces. Kunstenaars laten dat niet zo gauw zien. Het heeft iets kwetsbaars. Voor amateurs is het leerzaam om te zien hoe je iets opbouwt. De laagdrempeligheid is prettig. Je kunt hier zo even binnenstappen zonder dat er iemand van achter een tafel op je vingers koekeloert”, lacht Rijkens.

Boek
Werk in Wording is nog tot 31 augustus te zien in Galerie DSG in Warenhuis Vanderveen. Medio april 2025 volgt de grote expositie ‘Beek in Beeld’ in Museum Nienoord in Leek en vervolgens vanaf juli volgend jaar in de DSG-galerie. Ook verschijnt dan het boek over de Drentsche Aa

Judith van der Heide

Bron: Assercourant