NP Drentsche Aa gekozen tot mooiste plekje
Tadaaa! De uitslag van de verkiezing is binnen. Dit is het allermooiste plekje van Drenthe en Groningen
Nationaal Park Drentsche Aa. Foto: Harry Tielman
Nationaal Park Drentsche Aa is door lezers van Dagblad van het Noorden met overmacht gekozen als het mooiste plekje van Drenthe en Groningen. De nieuwe natuur van ‘t Roegwold in Midden-Groningen eindigde op eervolle tweede plaats.
Nationaal Park Drentsche Aa, grofweg een rechthoek tussen Haren en Westerbork en Assen en Gieten, geldt als het meest gave beekdal- en esdorpenlandschap in West-Europa.
Van de ruim 4000 stemmen ging bijna een vijfde naar het Nationaal Park Drentsche Aa: www.drentscheaa.nl. Daarmee wint een gebied op de grens van Drenthe en Groningen, dat behalve van de Drenten het uitloopgebied en de watervoorziening van de Stadjers is.
Stad ontleent zijn Aa aan Drentsche Aa
André Brasse coördineert vanuit het IVN (Instituut voor Natuureducatie) educatie, communicatie en recreatie aangaande het NP Drentsche Aa. Hij roemt Nationaal Park Drentsche Aa als ‘topnatuur met een eeuwenoud verhaal’ en prijst de afwisseling van een open en gesloten landschap.
,,Het lijkt soms wel eens alsof het nog niet tot Groningen door is gedrongen hoe bijzonder hun achtertuin is. Het Hoge en Lage der A en de Der Aa-kerk ontlenen hun Aa aan de Drentsche Aa’’, schetst André Brasse de Groningse connectie. ,,De Drentse rivier liep vroeger via het Hoge en Lage der Aa door de stad naar het Reitdiep en mondde langs Zoutkamp uit in de Lauwerszee.’’
André Brasse in het Nationaal Park Drentsche Aa. Foto: Harry TielmanDe A28 van de middeleeuwen
In een serie artikelen in deze krant fungeerde Brasse als ambassadeur van het Nationaal Park. Vervolgens startte hij een campagne door de verkiezing met stemadvies te delen op sociale media. Al heeft dat volgens Brasse niet direct het verschil gemaakt. ,,Heel veel mensen kennen het Nationaal Park Drentsche Aa.
,,Het reliëf van het landschap stamt uit de ijstijd sinds die tijd hebben mensen er hun sporen achtergelaten. Met grafheuvels en hunebedden grafmonumenten, de A28 van de middeleeuwen van het zuid naar het noord liep dwars door het gebied. Die karrensporen zijn heden ten dage nog zichtbaar. Zoals je nog heel veel dingen kunt aanwijzen.’’
Het fotogenieke knuppelpad is een van de populaire plekjes in 't Roegwold. Foto: Archief / Wilco van der Laan‘t Roegwold strookt niet met standaardbeeld Groningen
Als representant van de bij de lezers van Dagblad van het Noorden in de voorverkiezing populaire nieuwe natuur, eindigde ’t Roegwold (Midden-Groningen) op een eervolle tweede plaats.
Dat verbaast boswachter Annet de Jong van Staatsbosbeheer Midden- en Oost-Groningen niet. ,,Ik zie daar heel veel fietsers. Omdat het gebied toegankelijk is voor fietsers en van noord tot zuid goed te doorkruisen. Mensen zijn vaak aangenaam verrast omdat het beeld van ’t Roegwold, afwisselend water en groen, vaak niet strookt met het standaardbeeld dat mensen van Groningen hebben.’’
Drentsche Aa. Foto: Maarten WestmaasAltijd wel ergens vogelaars te zien
Het fotogenieke knuppelpad, een 800 meter lange vlonder door het Dannemeer, is ook populair bij wandelaars. Nieuwe natuur, het oud-Hollandse moeras in wording dat het ‘t Roegwold is, trekt vaak bijzondere gevederde gasten.
De Jong: ,,Eigenlijk zie je altijd wel ergens vogelaars in ‘t Roegwold, bij het Dannemeer bijvoorbeeld. Auto langs de kant van de weg, raampje open en dan met een telelens vogels fotograferen, of met een telescoopkijker op een van de dijken vogels kijken.’’
Na ’t Roegwold, Dwingelderveld en Bargerveen eindigde Westerwolde, als een stukje Drenthe in Groningen op de vijfde plaats. Uiteindelijk eindigde Groningen bij deze verkiezing toch wat in de achterhoede met het Westerkwartier en Carel Coenraadpolder als hekkensluiters.