Jonge vrijwilligers uit 11 landen werken in de Drentsche Aa
Deze zomer steken jonge vrijwilligers uit Rusland, Oekraïne, Duitsland, België, Mexico, Frankrijk, Taiwan, Turkije, Tsjechië, Spanje en Nederland vrijwillig de handen uit de mouwen in het Nationaal Park Drentsche Aa bij Oudemolen. Samen dragen de vrijwilligers van 12 tot en met 26 augustus bij aan het onderhoud van dit unieke stukje natuur in Nederland. Dit jaar organiseert SIW voor de 10e keer dit internationale vrijwilligersproject samen met Staatsbosbeheer.
Het project
Nergens in Nederland vind je een beekdal als in Nationaal Park Drentsche Aa. Een stelsel van beekjes zoekt kronkelend haar weg door een eeuwenoud, door mensenhanden gevormd, landschap. De beken hebben hun bron in de zuidelijke bossen en stromen langs hooilanden, heidevelden en oude, gave boerendorpen door de stad Groningen naar de Waddenzee.
De groep internationale vrijwilligers zet zich twee weken in om Staatsbosbeheer te ondersteunen bij het onderhoud van dit Nationale Park. De werkzaamheden zijn arbeidsintensief, omdat het niet met een machine uitgevoerd kan worden. Zoals het snoeien van ‘ongewenste’ struiken, het herstellen van veenmosvennen en het verwijderen van prikkeldraad uit bosjes.
Verschillende ondernemers en organisaties uit het gebied leveren ook een bijdrage. Zo sponsort Bakker Pots uit Rolde brood voor de vrijwilligers en lenen de vrijwilligers fietsen van rijwielhandel Schreur. Ook Het Amerveld, het Boomkroonpad , Kamp Westerbork en de Molen in Oudemolen dragen bij. Samen met de vrijwilligersgroep van het Arboretum in Assen gaan we een klus oppakken. En de internationale vrijwilligers helpen Van Boeijen landschapsonderhoud uit Anderen en eigen vrijwilligers met het werk in het gebied.
Samen met Landschapsbeheer Drenthe gaan we ook een klus uitvoeren en we lenen van deze organisatie allerlei gereedschappen. Rabobank, provincie Drenthe, gemeente Assen, gemeente Tynaarlo, gemeente Aa en Hunze en het Nationaal Park Drentsche Aa dragen financieel bij aan het project.
SIW Internationale Vrijwilligersprojecten – ‘Voor vrijwilligers, door vrijwilligers’
SIW is een organisatie die zich al 64 jaar inzet voor interculturele uitwisseling en de ontwikkeling van jongeren door onder andere vrijwilligersprojecten in Nederland te organiseren. De SIW-organisatie bestaat uit één betaalde medewerker en ruim 70 vrijwilligers. Dit jaar ontvangt SIW ongeveer 83 vrijwilligers van over de hele wereld op 6 vrijwilligersprojecten in Nederland. De intensieve tijd die de jongeren samen doorbrengen en het kennismaken met elkaars cultuur, gewoonten en gebruiken leidt tot meer begrip tussen jongeren met verschillende achtergronden.
Bron: Staatsbosbeheer