Nieuws
Zoeken in de index
Oorlogssporen in de natuur
In de natuur zijn talloze sporen van de Tweede Wereldoorlog te vinden. Van bomkraters tot gedenkplekken waar verzetsstrijders zijn gefusilleerd. Staatsbosbeheer-boswachter Kees van Son bezoekt enkele van deze plekken in Nationaal park Drentsche Aa. “Ik vind het enorm belangrijk om deze plekken in stand te houden en de bijbehorende verhalen te vertellen. Zodat we niet vergeten wat hier is gebeurd.”
Terugkeer van de roggelelie: droom of werkelijkheid?
Net buiten Eext, op een oude akker in het Drentsche Aa-gebied, zoekt boswachter Kees van Son naar zijn favoriete plantje: de roggelelie. Op deze plek probeert Staatsbosbeheer het zeldzame oranje plantje terug te krijgen.
Drents wandelknooppuntennetwerk is gerealiseerd en klaar voor gebruik
In heel Drenthe en in de Friese gemeente Ooststellingwerf kun je vanaf vandaag eenvoudig wandelroutes uitstippelen op het in totaal 11554 kilometer lange wandelknooppuntennetwerk. Vanmiddag werd het gerealiseerde wandelnetwerk feestelijk en officieel geopend tijdens het Drentse wandelcongres 2024, georganiseerd door provincie Drenthe en Recreatieschap Drenthe.
20 jaar broedvogels inventariseren, tienduizend uur het veld in
Forse winst voor de grauwe klauwier en zwaar verlies voor de weidevogels. Dat is een van de belangrijkste uitkomsten van twintig jaar onderzoek naar de broedvogels in het beekdal van de Drentsche Aa. Het onderzoek is uitgevoerd door tientallen vrijwilligers die samen vele duizenden uren het veld in zijn geweest.
Pilot klimaatbestendig Drentsche Aa
Europese partners zijn deze dagen op bezoek in Drenthe. Zij gaan in gesprek over klimaatbeleid en het effect van ‘water en bodem sturend’ tijdens het ‘Blue Transition Event’.
Provincie Drenthe ontvangt samen met waterschap Noorderzijlvest en Hunze en Aa’s de delegatie. Zij gaan met elkaar in gesprek over klimaatbeleid en het effect van ‘water en bodem sturend’. Werkt dit en wat zijn mogelijke oplossingen?
Krachtpatser van het boerenland wil rust in de bodem
Jeroen Onrust steekt de schep in de grond en haalt een kluit aarde omhoog. Met zijn vingers woelt hij in de aarde, op zoek naar regenwormen, en dan met name de rode regenworm, want daarmee gaat het minder goed.
Variatie in de beekbodem gemeten met radioactiviteit
Waterschap Hunze en Aa's verhoogde drie jaar geleden de bodem van drie Drentse diepjes in een poging de natuur in en rondom de beek te verbeteren en de beekdalen te benutten voor wateropvang. Er is zo'n 40 centimeter zand met houtmateriaal ingebracht.
Staatsbosbeheer snoeit bomen Quintusbos Glimmen mogelijk verkeershinder Rijkstraatsweg
Er zitten dode en gevaarlijke takken in de bomen langs de Rijksstraatweg, ter hoogte van het Quintusbos bij Landgoed Huis te Glimmen. Dat is gebleken na controle door Staatsbosbeheer. Om de veiligheid voor alle verkeersdeelnemers te garanderen worden de bomen nog vóór het broedseizoen (vanaf 15 maart) gesnoeid. De werkzaamheden nemen hooguit enkele weken in beslag.
Padden gaan weer op pad: tunnels worden schoongemaakt
In totaal zeven paddentunnels, liggen er onder de weg tussen Gasteren en Oudemolen. "Die zijn écht een uitkomst", zegt Henk Hellema van de paddenwerkgroep Gasteren. "Want toen die tunnels er nog niet waren, vonden we elk voorjaar werkelijk honderden platgereden exemplaren. Tragisch."