Persbericht: Nationaal Park Drentsche Aa krijgt de status die het verdient


15 oktober 2024 – Vandaag heeft het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LVVN) haar besluit gepubliceerd in de Staatscourant: Het gehele Drentsche Aa gebied is officieel aangewezen als Nationaal Park. Deze aanwijzing is gebaseerd op de nieuwe ‘Beleidsregel Nationale Parken 2024’.

Met dit formele besluit krijgt het Drentsche Aa-gebied de nationale erkenning die het al lange tijd verdient. Dit unieke landschap kenmerkt zich door een rijke biodiversiteit en bijzondere natuurkwaliteit. Het biedt een afwisseling van beekdalen, heidevelden, bossen, weilanden, akkers en pittoreske dorpen. Van de brongebieden in het zuiden, waaronder de boswachterijen Hart van Drenthe en Gieten-Borger. Tot de benedenloop in Groningen met de polders Oosterland en Lappenvoort. Het bijzondere beekwater is al meer dan 140 jaar van belang voor de drinkwatervoorziening.

Jaap Verhulst, voorzitter van het Nationaal Park Drentsche Aa, reageert verheugd op de nieuwe status: “Deze erkenning is een kroon op ons werk en het resultaat van een jarenlange samenwerking met alle betrokken partijen binnen het Overlegorgaan Drentsche Aa, dat sinds 2002 actief is. Ik waardeer het consistente provinciale beleid dat deze status mogelijk heeft gemaakt. Dit zal ook op steun kunnen rekenen van bewoners gezien de positieve uitkomsten van het recent afgeronde bewonersonderzoek. Ook voor de recreatiesector is het een belangrijk signaal.”

Met de officiële aanwijzing van het Nationaal Park Drentsche Aa blijft dit bijzondere gebied behouden. Zo is de toekomst veiliggesteld voor de bezoekers die willen genieten van het landschap en de natuur.

Download hier de kaart. (pdf, 827 kB)