Internationale jongeren vrijwillig aan de slag in Nationaal Park Drentsche Aa


Van 17 tot en met 31 augustus steken zo’n 20 jongeren uit de hele wereld vrijwillig de handen uit de mouwen in Nationaal Park Drentsche Aa. Voor het twaalfde jaar werken SIW Internationale Vrijwilligersprojecten en Staatsbosbeheer samen aan dit project in Oudemolen.

Tijdens het project ontstaan vaak hechte vriendschappen tussen jongeren ongeacht hun culturele achtergrond. Dit jaar komen ze uit Vietnam, Japan, Mexico, Frankrijk, Spanje, Turkije, Oekraïne, Italië, Engeland en Polen. Ze slaan hun kamp op bij de beheerboerderij van Staatsbosbeheer in Oudemolen.

Het werk
Het stroomdal van de 'Drentsche Aa', het laatst overgebleven gave beekdallandschap van ons land, is een landschap van beekjes, van heidevelden en zandverstuivingen, van bossen en hooilanden, met her en der een esdorp met brink.

Het project in de Drentsche Aa is gericht op het behoud van diversiteit van de natuur en het behoud van de belangrijke recreatieve waarde van het gebied. De jongeren voeren onder begeleiding van een boswachter arbeidsintensieve werkzaamheden uit, zoals hooien en gras afvoeren, kleine boompjes en struiken uit moerassen verwijderen, jonge opslag snoeien, heide plaggen en wandelroutepalen schilderen.

Gastvrijheid
Het thema dit jaar is ‘crossing borders’; de jongeren zoeken zoveel mogelijk contact met de lokale gemeenschap van Oudemolen en omgeving. Tijdens het werk, maar ook buiten werktijden. En ook de lokale gemeenschap biedt de helpende hand. Net als voorgaande jaren hebben alweer enkele gezinnen aangeboden jongeren te zullen ontvangen voor het avondeten. Een bezoek aan de molen staat gepland en Herinneringscentrum Kamp Westerbork ontvangt de groep graag met het verhaal van Anne Frank.

SIW Internationale Vrijwilligersprojecten – ruim 60 jaar interculturele uitwisseling
SIW is een organisatie die zich al 64 jaar inzet voor interculturele uitwisseling en de ontwikkeling van jongeren door onder andere vrijwilligersprojecten in Nederland te organiseren. De intensieve tijd die de jongeren samen doorbrengen en het kennismaken met elkaars cultuur, gewoonten en gebruiken leidt tot meer begrip tussen jongeren met verschillende achtergronden.

Staatsbosbeheer doet regelmatig een beroep op (internationale) vrijwilligers voor natuur-  en recreatieonderhoud. Dit SIW-project in de Drentsche Aa wordt mede mogelijk gemaakt door fietsenwinkel Kramer Appelscha, bakkerij Pots Rolde, Nationaal Park Drentsche Aa, Gemeente Assen, Gemeente Tynaarlo en Landschapsbeheer Drenthe. Meer informatie over het project is te vinden op:
http://www.siw.nl/over-siw/nederlandse-projecten/

Bron: Staatsbosbeheer