Digitale nieuwsbrief Nationaal Park Drentsche Aa Nr. 38
Met deze gratis digitale nieuwsbrief voor geïnteresseerden houden we u zoveel mogelijk op de hoogte van actuele ontwikkelingen en wetenswaardigheden in Nationaal Park Drentsche Aa. Het gaat om 'nieuwsflitsen'. Waar mogelijk verwijzen we naar locaties of personen waar u meer informatie kunt krijgen. Wordt ook vriend van onze Nationaal Park Drentsche Aa Facebookpagina en blijf ook via Twitter en Instagram van het laatste nieuws op de hoogte.
Landelijk winnaar Groepsaccommodatie van het jaar in Nationaal Park Drentsche Aa.
Groepsaccommodatie De Clinge, te Zeegse, is in februari 2016 uitgeroepen tot landelijk winnaar Groepsaccommodatie van het jaar 2015. Deze verkiezing wordt jaarlijks georganiseerd door RECRON, de brancheorganisatie voor recreatieondernemers. De Clinge, ontving de meeste stemmen van haar gasten. Niet alleen de prachtige ligging, midden in het Nationaal Park Drentsche Aa, maar ook de rust, ruimte, faciliteiten en sfeer leverden De Clinge veel punten op. Beide eigenaren zijn al jaren gastheer/gastvrouw van Nationaal Park Drentsche Aa. De Clinge biedt overnachtingsmogelijkheid t/m. 24 p. en zaalruimten voor groepen t/m 60 p. Bekijk de webpagina van De Clinge voor het volledige persbericht van de Recron. Daar kunt u ook het rapport en de reacties van gasten vinden.
De Clinge, Marieke Carlier en Wencel Bruins. T: 0592-580302 W: www.declinge.nl
Nieuwe langeafstandswandeling in 19 etappes door heel Drenthe De Loop langs de Hunebedden
In de loop van april verschijnt De Loop langs alle 53 hunebedden. De Loop is in totaal 309 kilometer lang en is opgedeeld in 19 etappes van gemiddeld 15 kilometer. Ruim tweederde van de route over onverharde wegen.
Start- en eindpunt van De Loop langs de Hunebedden is het Drents Museum in Assen. De route brengt je eerst noordwaarts door het Drentsche Aa-gebied naar Noordlaren. Daar gaat de wandeling in zuidelijke richting langs de ongeveer dertig hunebedden op de Hondsrug tot achter Emmen. Daarna loop je richting Sleen en Schoonoord om vervolgens door te steken naar Havelte in het zuidwesten van Drenthe. Vervolgens gaat de route via Diever, het Fochteloërveen en Veenhuizen naar het dorp Steenbergen waar het meest noordwestelijke gelegen hunebed ligt. De laatste etappes brengen je via Norg en Zeijen terug naar Assen.
Tegelijk met de archeologische monumenten leer je onderweg het Drentse landschap kennen. Daarom is het een aardig alternatief voor mensen die het Drenthepad al een keer gelopen hebben en weer eens iets anders van Drenthe willen zien. De Loop langs de Hunebedden loop je aan de hand van een gids met gedetailleerde kaarten en heldere routebeschrijvingen.In het boekje vind je voor elk hunebed een pagina met bijzonderheden over het monument. Vaak staat er een oude foto of tekening bij. Kijk om je heen en realiseer je hoezeer het Drentse landschap veranderd is sinds prof. Van Giffen een eeuw geleden de hunebedden en hun omgeving nauwkeurig documenteerde.
De route verschijnt in april. Het boek kost € 13,50 in de webwinkel van Het Drentse Landschap, maar het is in Drenthe ook bij tal van verkooppunten verkrijgbaar. Om wandelaar optimaal van dienst te zijn gaat Het Drentse Landschap op haar website eventuele routewijzigingen nauwkeurig bijhouden.I: Het Drentse Landschap: (0592) 31 35 52, W: www.drentslandschap.nl
Voorjaarsmarkt op 26 maart bij de Balloohoeve
Leerlingen van Sport, Recreatie en Toerisme van het Terra MBO Emmen organiseren26 maart van 10.00 tot 16.00 uur met de Balloohoeve een voorjaarsmarkt in Balloo. Op het terrein van de Balloohoeve treft u naast het winkelassortiment verschillende standhouders met een gevarieerd aanbod. Ook Nationaal Park Drentsche Aa is op de markt aanwezig. U bent welkom om rond te kijken op het boerenbedrijf en laat u verrassen op de voorjaarsmarkt. Bij de stands kunt u terecht voor biologisch georiënteerde levensmiddelen en allerhande streekproducten, van vers brood tot vogelhuisjes. Het terras is open voor een kopje koffie of thee of een ijsje uit de ijsmakerij. Speciaal voor de kinderen is er een kinderclub met o.a. een springkussen, schminken, mini disco en als verrassing komt Bennie Bever langs om samen met de kinderen op de foto te gaan. Balloohoeve, Balloo 52 te Balloo.
Geopark reikt nu tot aan 'Groningen aan de Aa'
Zowel de Drentsche Aa als de Hondsrug zijn niet exclusief Drents, maar lopen door tot in stad Groningen. De Drentsche Aa stroomt, zij het grotendeels gekanaliseerd, via Hoornsedijk en de westelijke stadsgracht naar het Reitdiep. Namen als Der Aa-kerk en het Hoge en Lage der A verwijzen nog naar de ligging van Groningen aan de Drentsche Aa. Ook de Hondsrug ontstijgt de Drentse provinciegrens en duikt pas bij de Noorderbegraafplaats onder de klei. Groningen dankt aan de Hondsrug haar economisch en militair-strategische ligging.
De grenzen van Nationaal Park Drentsche Aa en tot voor kort ook die van Geopark de Hondsrug sluiten de stad Groningen echter buiten. Voor het Geopark is de geologische ondergrond leidend, en die is merkbaar aanwezig in Groningen. Vandaar dat de gemeente Haren en een deel van Groningen zich vanaf september 2015 hebben aangesloten. Net als Nationaal Park Drentsche Aa opereert het Geopark nu provincie-overstijgend en is het gebied compleet.
Fotowedstrijd NP Drentsche Aa
In opdracht van overlegorgaan Nationaal Park Drentsche Aa werkte Nationaal Park Drentsche Aa aan de evaluatie en herijking van de landschapsvisie. We krijgen graag 'in beeld' hoe mensen tegen het Drentsche Aa landschap aankijken. Daarom organiseerden we een fotowedstrijd: wat vind jij de mooiste plek in het Drentsche Aa gebied? En welke plek zou volgens jou wel een opknapbeurt kunnen gebruiken?
Een selectie van de ingezonden foto's plaatsten we in januari op Facebook. In februari konden Facebook-volgers kiezen uit 3 foto's van de mooiste plek en 3 van de lelijkste/rommeligste plek om de prijswinnaar te bepalen. De winnaars ontvangen als prijs een fotomiddag in het Drentsche Aa-gebied met fotograaf André Brasse. De winnaars zijn inmiddels bekend gemaakt.
Cursus Gastheerschap afgerond
In januari was de laatste bijeenkomst van de cursus Gastheerschap Drentsche Aa in manege Hooghe Acker te Annen. Tijdens deze bijeenkomst herhaalden we de cursusinhoud en gaven de nieuwe Gastheren -vrouwen hun eindpresentaties. Weer een fantastische deelnemersgroep dit jaar. In mei volgt de afstudeer fietstocht. Dan ontvangen de nieuwe Gastheren -vrouwen het gastheerschapcertificaat en het daarbij behorende Gastheerschap gevelbordje én een Nationaal Park vlag.
Grote opkomst bij Drentsche Aa excursie over herinrichting Deurzerdiep op 23 januari
In samenwerking met Waterschap Hunze en Aa's organiseerde Nationaal Park Drentsche Aa een excursie in Deurze. De geboeide deelnemers kregen heldere uitleg over het landschap, cultuurhistorie, ecologie, herinrichting, hydrologie en andere waterschapszaken. Volgens velen voor herhaling vatbaar.
Paddenwerkgroep Gasteren legt nieuwe schermen aan
De Paddenwerkgroep Gasteren startte op zaterdag 13 februari met aanleg nieuwe paddenschermen langs de Oudemolenseweg in Gasteren. Via deze schermen worden de padden tijdens hun jaarlijkse trek eind februari naar de zeven tunnels onder de weg geleid. Met een grote groep van bijna 30 vrijwilligers is de klus opgepakt. Meer informatie: http://www.drentscheaa.nl/documents/news-items/paddenwerkgroep-legt-nieuwe-schermen-aan.xml?lang=nl
Project Deurzerdiep en Anreeperdiep afgerond
Op woensdag 10 februari 2016 is de herinrichting van het Deurzerdiep en Anreeperdiep officieel afgerond. Het project is uitgevoerd onder regie van het waterschap Hunze en Aa's. Een gedegen voorbereiding met aanwonenden, betrokken partijen en projectpartners de gemeenten Assen en Aa en Hunze, de provincie Drenthe en Staatsbosbeheer ging er aan vooraf. Er is meer ruimte ontstaan voor water, de natuur kan zich ontwikkelen en er zijn (deels nieuwe) paden voor fietsers en wandelaars. Voor meer informatie:http://www.drentscheaa.nl/documents/news-items/project-deurzerdiep-en-anreeperdiep-afgerond.xml?lang=nl
Gebiedsfonds Drentsche Aa
Het Gebiedsfonds Drentsche Aa biedt iedereen die zich met het gebied verbonden voelt, de kans om een steentje bij te dragen aan de ontwikkeling ervan. Door bijdragen aan het fonds kunnen bedrijven, instellingen en burgers hun betrokkenheid uiten en helpen het gebied mooi te houden.
Ga voor meer informatie naar http://www.gebiedsfondsdrentscheaa.nl/
Into Nature Art Expedition van juli tot september 2016
In de zomer van 2016 opent de eerste editie van Into Nature Art Expedition. De kunstroute speelt in op die veranderlijkheid van de natuur. In de zomer van 2016 nodigen we iedereen uit om op expeditie te gaan in het landschap van de Drentsche Aa. Het pad verbindt kunstinstellingen met twaalf andere bijzondere locaties, waar kunstenaars zich laten inspireren door de historie, de ontwikkeling en de toekomst van de plek waar ze zich bevinden. Samen met de kunstenaars ontdek je hoe de mens zich verhoudt tot haar natuurlijke omgeving. Voor meer informatie:
http://www.drentscheaa.nl/documents/news-items/intonature-art-expedition.xml?lang=nl
Nieuwe planken voor de brug over Grolloërveen
Na 23 jaar zijn de planken op de houten brug over het Grolloërveen in het Hart van Drenthe aan vervanging toe. Alle planken worden geleidelijk vervangen waardoor de brug niet afgesloten hoeft te worden. Het is niet meer voor te stellen dat er tot 1993 een asfalt weg en fietspad dwars door het Grolloërveen liep. Het verwijderen van de weg paste goed in het provinciaal beleid, waarin het Hart van Drenthe was aangewezen als stiltegebied. Het heeft ook de waterhuishouding in het veengebied hersteld zodat het Grolloërveen weer een groot aaneengesloten natuurgebied is geworden. Wie 's nachts op de brug staat, ervaart echte stilte en donkerte. In het Hart van Drenthe krijgen natuurlijke processen de ruimte, minder menselijk ingrijpen en meer natuurbeleving staan voorop. Dieren die verdwenen waren, zoals de das en de boommarter, zijn terug. Ook de raaf wordt vaker gezien. Nu nog de otter en de bever. Staatsbosbeheer gaat er van uit dat door deze maatregelen meer biodiversiteit ontstaat. I: Evert Tho
Activiteitenoverzicht Nationaal Park & Nationaal Landschap Drentsche Aa
Zaterdag 9 april 2016 om 10.00 uur Archeologie in het Zwanemeerbos. Start: Bij de ingang van het openlucht zwembad van Gieten. Even ten noorden van Gieten ligt de waterplas 't Zwanemeer. Dit meer is ontstaan door zandwinning. Hier vlakbij ligt het markante eikenbos dat de naam Zwanemeerbos heeft gekregen. Dit eikenbos is jaren lang gebruikt als eikenhakhoutcomplex en herbergt veel natuurschoon, evenals diverse archeologische sporen uit het verleden. Hier liggen zo'n veertig grafheuvels uit de IJzertijd die verspreid liggen over drie groepen. Door het gebied ligt de eeuwenoude verbindingsweg, de Oude Groningerweg, die Groningen met Coevorden verbond. Waterdichte schoenen en een verrekijker worden aanbevolen. Honden worden niet toegelaten tijdens deze wandeling.
Zondag 10 april 2015 om 14.00 uur is een Fietstocht langs Westerdiep, Drentsche Aa en Polder Lappenvoort. Start(plaats): Parkeerplaats Restaurant Blankenhoeve Beslotenveenseweg 2 Noordlaren. De fietstocht voert door het Nationaal park Drentsche Aa. Onderweg vertelt de gids over het Landschap. Vanaf de Beslotenveense weg hebben we zicht op de werkzaamheden in de Westerlanden en de Besloten Venen. Hier wordt de dijk langs de Drentsche Aa verwijderd zodat het water meer ruimte krijgt. Vervolgens steken we de beek over en brengen we een bezoek aan de pingoruïne Okkenveen. We rijden door naar Polder Lappenvoort waar de loop van de Oude Aa is hersteld. Via de Appèlbergen rijden we terug naar restaurant Blankenhoeve, waar we de tocht wellicht afsluiten met een kopje koffie of thee (eigen rekening). Eigen fiets meebrengen. Bij restaurant Blankenhoeve zijn een beperkt aantal fietsen te huren. Hierover kunt u via dit telefoonnummer informatie opvragen: 06-53691590.
Donderdag 5 mei 2016 om 6:00 uur kunt u weer Dauwtrappen rondom Loon. Start(plaats): Brink van Loon, duur: 3 uur. Een klassieker! Op de vroege morgen van de Hemelvaartsdag maken we een wandeling door de natuur van het prachtige beekdal van het Loonerdiep. Onderweg zien we de natuur ontwaken en vertelt een gids over het landschap. Na afloop staat er een kopje koffie klaar. Waterdichte schoenen en een verrekijker worden aanbevolen.
Zaterdag 14 mei 2016 om 10.00 uur is een excursie rondom Deurze met thema De Drentsche Aa in de toekomst. Start(plaats): Nationaal Park Toegangspoort Deurze.
Verschillende plekken in de Drentsche Aa worden heringericht. Waarom doen we dit? Wandel mee met de boswachter van Staatsbosbeheer en leer over deze herinrichtingen. Waarom herstellen we de beek en waarom is dit goed voor de natuur en recreant? Vooraf aanmelden bij Buitencentrum Boomkroonpad.
E: boomkroonpad@staatsbosbeheer.nl T: 0592-377305
Na afloop van de Nationaal Park excursies wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd voor het Gebiedsfonds Drentsche Aa. Waterdichte schoenen worden aanbevolen. Honden worden niet toegelaten tijdens deze excursies.
Ontdek de Drentsche Aa ook op: http://www.ontdekdedrentscheaa.nl/
Kennismaken met het Drentsche Aa landschap? kijk ook op de pagina van Drenthe.nlhttp://in.drenthe.nl/nl/p/cultuur-in-drenthe/drentsche-aa/
Volg ons ook op Twitter, Facebook en nu ook op Instragram