Digitale nieuwsbrief Nationaal Park Drentsche Aa Nr. 37
Met deze gratis digitale nieuwsbrief voor geïnteresseerden houden we u zoveel mogelijk op de hoogte van actuele ontwikkelingen en wetenswaardigheden in het Nationaal Park Drentsche Aa. Het gaat om 'nieuwsflitsen'. Waar mogelijk verwijzen we naar locaties of personen waar u meer informatie kunt krijgen.<
Namens het Nationaal Park Drentsche Aa wensen wij u allen fijne feestdagen en een gelukkig 2016 toe.
Facebookpagina Nationaal Park Drentsche Aa
Like onze Nationaal Park Drentsche Aa facebookpagina en blijf op de hoogte van het laatste nieuws
Jonge natuurspeurders ontdekten Nationaal Park Drentsche Aa
Dinsdag 6, woensdag 7 en donderdag 8 oktober ontdekten en beleefden ruim 150 basisschoolleerlingen uit de gemeente Tynaarlo het 'Nationaal Park Drentsche Aa'. Deze 'natuurspeurderstocht' is door IVN Drenthe (Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid) ism Staatsbosbeheer ontwikkeld voor het Nationaal Park Drentsche Aa. Kinderen bezoeken vier verschillende locaties rond Oudemolen waar ze de natuur en het Drentsche Aa landschap ervaren en beleven.
Het Nationaal Park onderwijsprogramma met allerlei praktisch les- en ontdekmateriaal was in het schitterende beekdallandschap rond Oudemolen uitgezet. Thema's zijn; vissen in de beek, weidevogels, bodem en kleine beestjes. Kinderen in waadpakken vissen midden in de beek, boren naar grondsoorten op de heide, vangen kleine beestjes in het bos en zoeken weidevogels in het veld. Door deze uitdagende werkvorm leren de kinderen over de verschillende kenmerkende onderdelen van het beekdal Drentsche Aa.
Na afloop ontvingen alle kinderen het Drentsche Aa natuurspeurders-diploma en kwamen ze op de foto in een door hen zelf gemaakt reusachtig vogelnest. De tocht werd begeleid door IVN medewerkers van het Nationaal park, boswachters en vrijwilligers van Staatsbosbeheer en Nationaal Park gidsen.
Het onderwijs is een belangrijke doelgroep voor het Nationaal Park Drentsche Aa. Door kinderen te informeren, laten beleven en actief in te zetten willen we ze interesseren en daardoor de betrokkenheid vergroten voor het Nationaal Park Drentsche Aa en natuur en landschap in het algemeen.
Cursus Gastheerschap NP Drentsche Aa van start gegaan
In november is de cursus Gastheerschap Drentsche Aa van start gegaan. In vier bijeenkomsten worden de 11 cursisten opgeleid tot gastheer/-vrouw van het Drentsche Aa gebied. In mei 2016 volgt de dagexcursie en ontvangen de cursisten na afloop het Nationaal Park & Nationaal Landschap certificaat, het Gastheerschap gevelbordje en de Nationaal Park vlag. Alle gecertificeerde Gastheren/ -vrouwen vormen onderdeel van het 'Levend bezoekersnetwerk', hét informatienetwerk van het Nationaal Park & Nationaal Landschap Drentsche Aa. De Drentsche Aa gastheerschapcursus is ontwikkeld in samenwerking met gebiedsondernemers waardoor het aansluit op de dagelijkse praktijk.
Filmavond boommarters groot succes
Donderdag 5 november hield Nationaal Park Drentsche Aa ism Henk Bos en Janetta Veenhoven, een interactieve filmavond in CR Hofsteenge te Rolde. Meer dan 160 bezoekers waren aanwezig in CR Hofsteenge in Rolde.
Voor de pauze draaide de film over het leven van de boommarter in de Drentse bossen. Deze film was nog nooit aan het grote publiek getoond. De film bevat unieke, adembenemende beelden van de zeldzame boommarter die een bijna onzichtbaar bestaan in onze Drentse bossen leeft. Na de pauze vertelden Henk en Janetta over het maken en produceren van hun natuurfilms. Het publiek mocht de filmers op elk gewenst moment vragen stellen via een microfoon die rondging door het publiek. Een bijzondere filmavond met gelegenheid om nader kennis te maken met de personen achter de Drentse natuurfilms.
Filmpje onderwijsproject Landart van AOC Terra Eelde
Afgelopen zomer organiseerde AOC Terra Eelde ism IVN Drenthe en Nationaal Park Drentsche Aa een Landart project bij Oudemolen. Staatsbosbeheer was gastheer en stelde de werkschuur en locaties ter beschikking. Een mooi voorbeeld van samenwerking in een scholenproject binnen het Nationaal Park Drentsche Aa.
https://www.youtube.com/watch?v=S-R35rSu0qU<
Fotowedstrijd Nationaal Park Drentsche Aa
In opdracht van overlegorgaan Nationaal Park Drentsche Aa wordt gewerkt aan de evaluatie en herijking van de landschapsvisie. Naast de werkgroepen bewoners, deskundigen en studenten krijgen we ook graag ‘in beeld’ hoe er tegen het landschap in de Drentsche Aa wordt aangekeken. Daarom organiseren we een fotowedstrijd: wat is je mooiste plek in het Drentsche Aa gebied? En welke plek zou volgens jou wel een opknapbeurt kunnen gebruiken? De foto van de mooiste plek en of de lelijkste/rommeligste plek in het Nationaal Park Drentsche Aa, met korte toelichting, mailen naar l.hummel@bokd.nl. De uiterste inzenddatum is 31 januari 2016. Meer over de fotowedstrijd lezen? klik op deze link.
Werkzaamheden in het bos
Staatsbosbeheer voert werkzaamheden uit in het bos tussen Schoonloo en Elp in het kader van Natura 2000 Elperstroom. De financiële middelen zijn beschikbaar gesteld door de RWE
Herstel waterhuishouding
Het gebied is oorspronkelijk een nat gebied met vennen en slenken.
Tijdens de aanleg van het bos, vanaf 1925, is een uitgebreid netwerk van sloten gegraven om het gebied te ontwateren. Dat was nodig omdat bomen niet langdurig tegen natte voeten kunnen. Een groot deel van deze sloten worden nu gedempt om de oorspronkelijke waterhuishouding te herstellen. Het gebied wordt natter en de samenstelling van het bos verandert. Niet inheemse boomsoorten maken plaats voor bomen die er van nature thuis horen. Dat zijn bijvoorbeeld eik, beuk, els, wilg en grove den. Dat past goed bij de ontwikkeling van het gebied naar een natuurlijk boslandschap, populair gezegd:”nieuwe wildernis”. Het dempen van de sloten komt ook de ontwikkeling van de Elperstroom ten goede. Water stroomt weer zoals vroeger via de bodem richting Elperstroom.
Water vasthouden
In natte periodes is het van belang om grote hoeveelheden water, die in lagere delen van het land tot wateroverlast kunnen leiden, langer vast te houden. Dat kan bijvoorbeeld in uiterwaarden, maar ook in bos-, en natuurgebieden. Het Hart van Drenthe is zo'n waterbergingsgebied.
Wat merkt het publiek er van?
De paden kunnen tijdelijk minder goed begaanbaar zijn doordat ze stuk gereden worden door het werkverkeer. De paden worden zo snel mogelijk hersteld.
Op excursie in het gebied onder leiding van een gids? Dat kan.
Info boswachter Evert Thomas: T: 0651598182
Natuurwerkdag op Ballooërveld succes
Balloo - In het kader van de landelijke Natuurwerkdag hebben zaterdag 7 november rond de 75 vrijwilligers hun handen uit de mouwen gestoken op het Ballooërveld. De dag is een succes geworden.
Onder aanvoering van Staatsbosbeheer en Landschapsonderhoud Vanboeijen verrichtten de vrijwilligers diverse werkzaamheden. Ook prominenten als burgemeester Eric van Oosterhout van de gemeente Aa en Hunze en boswachter Kees van Son deden mee. Tevens stak gebiedsmanager van Staatsbosbeheer Ans van Wijk haar handen uit de mouwen.
Tussen de middag was er voor de noeste arbeiders heerlijke erwtensoep met spek en de dag werd traditioneel afgesloten met glühwein en chocolademelk uit dampende ketels boven de open vuren. De Nationale Natuurwerkdag is een initiatief van Landschapsbeheer Nederland.
Activiteitenoverzicht Nationaal Park & Nationaal Landschap Drentsche Aa
Voor het complete excursieoverzicht zie de activiteitenpagina op de website van het Nationaal park Drentsche Aa
Judasoren en trilzwammen!
Op zondag 27 december is er een paddenstoelenexcursie rond Amen.
Juist in deze tijd van het jaar zijn een aantal paddenstoelen goed herkenbaar in de kale bomen en struiken. Wie er op let zal de gele trilzwam herkennen, en aan bepaalde struiken kunnen we judasoren vinden. En zo zijn er nog wel wat winterse paddenstoelen te vinden, voor wie goed zoekt! De excursie voert op vochtig terrein, dus waterdichte schoenen is een aanrader. Geen honden mee, ook niet aan de lijn.
Datum: zondag 27 december 2015
Tijd: 12:00 uur
Startpunt: Parkeerplaats Café de Amer, Amen
Natuur en Prehistorie
Op zondag 10 januari is er een zwerftocht door de Strubben-Kniphorstbosch. De Strubben-Kniphorstbosch is het eerste archeologische reservaat van Nederland. Tijdens deze zwerftocht wordt het 'hoe en waarom' van deze unieke status en de landschapsgeschiedenis toegelicht.
Datum: zondag 10 januari 2016
Tijd: 10:30 uur
Startpunt: Parkeerplaats Strubben-Kniphorstbosch aan de Borgweg tegenover landgoed De Schipborg
Verken de omgeving van het Deurzerdiep
Op zaterdag 23 januari is een excursie in de omgeving van het Deurzerdiep. Ook in dit jaargetijde is er van alles te zien. De mens was in dit gebied al vroeg aanwezig. Daarnaast zien de deelnemers het resultaat van de werkzaamheden die recent aan en bij het Deurzerdiep zijn uitgevoerd. Dat deze werkzaamheden niet alleen zijn uitgevoerd om de natuur te bevorderen, wordt tijdens deze excursie duidelijk gemaakt.
Datum: 23 januari 2016
Tijd: 13:30 uur
Startpunt: NP Toegangspoort Deurze
Kennismaken met het Drentsche Aa landschap? kijk op de pagina van Drenthe.nl http://in.drenthe.nl/nl/p/cultuur-in-drenthe/drentsche-aa/<