Drentsche Aa Nieuwsbrief nr 57


header hunebed

Met deze gratis digitale nieuwsbrief voor geïnteresseerden houden we u zoveel mogelijk op de hoogte van actuele ontwikkelingen en wetenswaardigheden in Nationaal Park Drentsche Aa. Het gaat om 'nieuwsflitsen', aangeleverd door onze partners. Waar mogelijk verwijzen we naar locaties of personen waar u meer informatie kunt krijgen. Wordt ook vriend van onze Nationaal Park Drentsche Aa Facebookpagina en blijf ook via Twitter en Instagram van het laatste nieuws op de hoogte.

Mededeling ivm Corona

Nationaal Park Drentsche Aa volgt de corona richtlijnen van het RIVM. Mede daarom is besloten dat alle Nationaal Park excursies en evenementen, vermeld in de Op Stap Krant Agenda, tot 1 januari 2021 niet doorgaan. Er is een aangepast programma met verplichte aanmelding. Op onze website www.drentscheaa.nl en social media pagina's (Facebook, Twitter en Instagram) houden wij u op de hoogte.

Individueel (of als stel of gezin) de natuur in gaan kan nog steeds. Neem wel altijd de minimumafstand van anderhalve meter tot andere bezoekers in acht en mijd al te drukke situaties. Gebruik uw gezond verstand en breng uzelf en anderen niet in gevaar.

Nationaal Park Drentsche Aa natuurwijzer

De Nationaal Park Drentsche Aa natuurwijzer, met meer dan 150 afbeeldingen van planten en dieren, is gereed. Een prachtige kaart waarmee kinderen op zoek gaan in de Drentsche Aa natuur. De kaart is samengesteld met diverse experts, werkzaam in het gebied. De natuurwijzer wordt gebruikt bij de NP Drentsche Aa onderwijsprogramma's maar wordt ook voor €5,- per kaart verkocht bij een aantal Drentsche Aa gastheren en -vrouwen:

  • Zeegster Hoeve in Zeegse
  • EigenErf Vleesvee in Schipborg
  • Pannenkoekenboerderij in Gasteren.

Nationaal Park Drentsche Aa Junior Rangers adopteren een akkerrand op het terrein van Agrarische Natuur Drenthe (AND)

Het komende jaar helpen de Junior Rangers op en om het AND terrein om de biodiversiteit te verbeteren te monitoren. De uitvalsbasis van de NP Junior Rangers is ondergebracht in het AND gebouw bij Rolde. Nestkastjes maken en ophangen, bomen snoeien, sloot onderhoud en onderzoek zijn enkele activiteiten die de Junior Rangers het komende jaar op het terrein uitvoeren.

AND organiseert het agrarisch natuurbeheer in Drenthe. ‘We willen graag aan onze deelnemers laten zien hoe agrarisch natuurbeheer eruit ziet. Het is extra leuk dat de Junior Rangers ons hierbij helpen’ Aldus René Vree Egberts, directeur AND.

De Junior Rangers hebben de akkerrand inmiddels ingezaaid met een zaadmengsel dat bestaat uit inheemse plantensoorten. De plantensoorten bieden, volgend jaar, voedsel en veilige schuilplek aan akkervogels. In het Drentsche Aa-gebied liggen meerdere van deze akkerranden, onder andere bij het Eexterveld en Grolloo. Naast het terreinonderhoud onderzoeken de Junior Rangers het effect van hun activiteiten op de biodiversiteit. Ze onderzoeken bijvoorbeeld welke insecten op de akkerrand afkomen en welke vogels in de nestkasten broeden.

Nationaal Park Drentsche Aa vindt het belangrijk om jongeren te betrekken bij de natuur en de cultuurhistorie in het Drentsche Aa landschap. Daarom heeft het Nationaal Park de Junior Ranger groep opgestart met zestien jongeren uit de regio. Eens per maand trekken de jongeren, met begeleiders, het Drentsche Aa gebied in om het Nationaal Park te leren kennen en te ervaren wat nodig is om het landschap te beheren.

2014-03-18_135540

Ontdek de Drentsche Aa

Wilt u het Nationaal Park Drentsche Aa vanachter de computer ontdekken? Kijk dan eens op de Drentsche Aa ontdekkaart. De kaart is voortdurend in ontwikkeling. Er wordt regelmatig nieuwe informatie toegevoegd.

https://www.ontdekdedrentscheaa.nl/

Maaien in de beekdalen

Bezoekers van het Nationaal Park hebben het vast al wel gezien; er wordt door Staatsbosbeheer weer volop gemaaid in de beekdalen van de Drentsche Aa. Onze ‘maaiploeg’ begint ’s morgens op tijd. Opvallend bij de maaiwerkzaamheden is de grote hoeveelheid ooievaars die daar altijd weer op af komen! De ooievaars vinden dan een lekkere ‘snack’ (kikkers, muizen, insecten) doordat ze in het gemaaide gras beter hun prooien kunnen vinden.

Op de hoge en drogere delen in de beekdalen maaien we met onze eigen trekkers en materieel. De trekkers kunnen hier goed rijden doordat bodemdruk laag is en vanwege de zeer brede banden ze zakken niet weg. Hierdoor wordt de bodem niet beschadigd! Dat is in nattere perioden wel anders. Er wordt gefaseerd gemaaid: er blijft altijd een deel van de vegetatie staan om voor insecten en andere kleine dieren voldoende voedsel en dekking over te houden. Dát maaien we dan in de volgende ronde weer. Het gras wordt afgevoerd en gaat naar boeren in de omgeving als ‘strooisel’ in de (pot)stal of als bemesting en bodemverbetering op de essen (akkers).

Door jaarlijks te maaien en het gras af te voeren blijft het landschap open. Door ná het maaien niet te bemesten houden we de bloemrijke hooilanden met hun bijzondere planten in stand. Wat de boeren hier eeuwen terug al deden, met zeis en paard en wagen, doen we dus nog steeds maar dan op een iets modernere manier.

Voor informatie: boswachter Kees van Son Staatsbosbeheer, tel.: 06-51576829, e-mail: k.son@staatsbosbeheer.nl

Veel belangstelling voor excursies op het Demoveld Wedbroeken

Afgelopen zomer heeft Jan Reinder Smeenge heel wat bezoekers op het Demoveld Wedbroeken ontvangen. Elke donderdag was er een rondleiding langs de gewassen voor een beperkt aantal deelnemers vanwege de corona. Het was mooi om te zien dat er ook veel toeristen onder het publiek waren.

Op zijn eigen onderhoudende wijze vertelde Jan Reinder, als beheerder van het perceel en gastheer voor Drentsche Aa, zijn publiek een boeiend verhaal over het project Bio-economie. Bij ieder veld werd stilgestaan bij de oorsprong en betekenis van het gewas voor de consument of als veevoeder en welk potentieel er in zit om de teelt hiervan weer te laten opbloeien. Het was voor de bezoekers mooi om te zien hoeveel typische bloemen er in de gewassen en klaver in de grasbanen staan waar veel insecten op afkomen.

Onder de vlag van Dubbel Drents komen er steeds meer producten op de markt waarvan de ingrediënten uit het gebied komen. De grote vlucht die broodgranen uit de streek bij een groeiend aantal warme bakkers in Drenthe hebben genomen krijgt navolging in koolzaadolie van een uitstekende kwaliteit en een lekker biertje van eigen bodem. Het was een goede gelegenheid om deze streekproducten ook bij de aanwezigen onder de aandacht te brengen. Dat de bezoekers na afloop met een zakje Dubbel Drentse bolletjes weer op de fiets naar huis of de camping terugkeerden werd zeer gewaardeerd.

Demoveld Bio-economie Drentsche Aa groot in het nieuws. Het persbericht over de excursies op het Demoveld Wedbroeken trok de aandacht van verschillende media. Zo kwam een journalist van het Dagblad van het Noorden meelopen, dat paginagroot heeft uitgepakt. Nieuwe Oogst-TV heeft opnamen gemaakt. Vooral de strook naakte haver als vervanger van rijst trok de aandacht. Jan Reinder Smeenge en een gast aan ons gebied uit Arnhem zijn geinterviewd. Van TV Drenthe kwam een filmploeg langs voor opnames voor het programma Roeg.

Meer info: Jan Reinder Smeenge 0651645798

De beek Drentsche Aa, bron van drinkwater

De beek Drentsche Aa is al sinds 1880 een bron van drinkwater voor de inwoners van de stad Groningen, Haren, Glimmen en Eelde-Paterswolde. Bij drinkwaterlocatie de Punt wint Waterbedrijf Groningen jaarlijks zo’n zeven miljard water uit deze beek. Om de natuurlijke balans van het beekstelstel de Drentsche Aa in goed evenwicht te combineren met de drinkwaterproductie monitort het waterbedrijf de waterstand en het debiet het hele jaar nauwgezet.

In periodes van aanhoudende droogte wordt er zelfs besloten om minder water uit de beek te halen. Waterbedrijf Groningen is zuinig op haar oppervlakte-, en grondwaterbronnen en roept haar klanten op hetzelfde te doen. Bijvoorbeeld door de zomercampagne ‘Zuinig op ons water!’ waarbij handige bespaartips voor in de tuin en in huis werden gedeeld. Tijdens de campagne was er ook een film te zien met onder andere de Drensche Aa in beeld en antwoord op de vraag waarom we zuinig met drinkwater moeten zijn en wat als we dat niet doen? De film nog niet gezien, maar wel nieuwsgierig? Bekijk hem hier: https://waterbedrijfgroningen.nl/over-drinkwater/zuinig-op-ons-water/watercrisis/

Wandeling Grolloo deur de jaoren hen Weet en ervaar waar je bent

Een van de pijlers van een Nationaal Park is het bieden van ontvangst en beleving aan inwoners en bezoekers, die zich daardoor welkom en verbonden voelen met het Drentsche Aa gebied. Aansluitend bij al het goede dat er al is en rekening houdend met de kwetsbaarheid van delen van het park. De gemeente Aa en Hunze en het Platform van Recreatieondernemers (Toeplah) hebben samen het actiepunt “weet en ervaar waar je bent” opgepakt, met als eerste uitwerking een dorpswandeling in Grolloo. Na het leggen van contacten, ging een 4-tal dorpsbewoners enthousiast aan de slag. Kort daarna was de wandeling “Grolloo deur de jaoren hen” een feit.

Tijdens de zes zomerwandelingen deelden de dorpsgidsen hun eigen ervaring en jeugdherinneringen en verbonden zo het heden met het verleden. Aan onderwerpen geen gebrek, zoals de eerste TT in 1925, de tramlijn 1918-1947, Grolloo als bakermat van de Nederlandse blues, maar ook het vals plat Rolder(honds)rug, de essen, het boerenleven etc. Naast de kennis van de gidsen is ook dankbaar gebruik gemaakt van www.oldgrol.nl Foto’s van zaken die niet meer zichtbaar zijn en het spontane aanbod van de kerk om de deuren te openen, maakten de wandeling compleet. Een ervaren NP-gids gaf tips en keek over de schouder mee. Voor de kinderen was er een fotozoektocht en het raden van de betekenis van Drentse woorden en gezegden. Zowel de gidsen als de deelnemers waren enthousiast, dus komt er een vervolg. Naast de wandelingen wordt er gekeken naar excursies voor de basisschool, wandelingen zonder gids, fietsexcursie, beter zichtbaar maken cultuurhistorie etc.

Meer weten? Contactpersoon: Tienke Zingstra, tienke@berenkuil.nl 0633809230

Zorgboerderij Zorg & Natuur

De zorgboerderij Zorg & Natuur ligt aan de weg Assen - Rolde. Het bedrijf is tevens Gastheer van Nationaal Park Drentsche Aa. Een leuke stop voor een kop koffie en wat lekkers uit de ambachtelijke bakkerij van de dagbesteding. Breng dan ook een bezoek aan de boerderijwinkel. Deze zorgboerderij biedt een dagbesteding aan jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarbij lopen de activiteiten uiteen van het bakken van taarten tot houtbewerking en natuurbeheer. Met de inzet van runderen en mankracht beheert het team van Zorg & Natuur bijvoorbeeld verschillende natuurgebieden van het Drents Landschap en Staatsbosbeheer. Het grasgevoerde natuurvlees van de biologische gecertificeerde runderen is verkrijgbaar in de boerderijwinkel. Hier zijn fijne streekproducten verkrijgbaar, zoals imker honing, biologische eieren, huisgemaakte jam, zelf gebrouwen biertjes en een heel arsenaal aan leuke cadeau-ideeën. Kijk ook zeker even rond in de leuke belevingsstal.

Meer info: Telefoonnummer: Karin Bouwmeester 0643496322

Deze nieuwsbrief is een uitgave van Nationaal Park Drentsche Aa.

Volg ons ook op Facebook, Twitter en Instagram en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

facebook_circle twitter_circle instagram_circle

Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Via deze pagina kunt u zich afmelden.