Activiteiten - november 2023
Deelname aan Nationaal Park Drentsche Aa excursies is gratis. Na afloop vragen we een vrijwillige bijdrage voor het Gebiedsfonds Drentsche Aa. Uw bijdrage komt ten goede aan het Drentsche Aa-gebied zie: gebiedsfondsdrentscheaa.nl).
Waterdichte schoenen en een verrekijker worden aanbevolen. Honden worden niet toegelaten tot de excursies. Deelname aan excursies is op eigen risico.
Wilt u een Nationaal Park Drentsche Aa wandeling of excursie op maat organiseren voor familie- of bedrijfsuitje? Vraag naar de mogelijkheden via het contactformulier
Overige activiteiten in Drenthe kunt u vinden op: www.drenthe.nl
Tijdens deze herfstwandeling besteden we onder andere aandacht aan het ontstaan van de heide, archeologie, grafheuvels en de tankgracht die het Ballooërveld doorsnijdt.
Tijdens de wandeling bezoeken we de boerderij van de familie Uiterwijk aan de Koeweg. Willem Uiterwijk vertelt over het bedrijf en de boermarke van Loon. Boeren hebben al 5000 jaar hun bijdrage aan het mooie landschap van het huidige Nationaal Park Drentsche Aa geleverd. De gidsen geven daar uitleg over en gaan ook in op tal van veldnamen en geologische en archeologische bijzonderheden rond Loon. Ook de ruilverkaveling komt aan bod.
Als we Zwattewater schrijven dan geeft de spellingcontrole aan dat dit fout is. Op de topografische kaart wordt het meer dan ook Zwarte water genoemd. Ook de naam Elpermeer komen we tegen. Deze verwarring heeft alles te maken met de ligging van dit grote natuurlijke ven. Het grootste deel ligt in de voormalige gemeente Westerbork (nu Midden-Drenthe), vlakbij het dorp Elp. Vandaar de naam Elpermeer. De oostzijde ligt in de voormalige gemeente Rolde (nu Aa en Hunze). De bevolking daar sprak over het Zwarte water. Die naam verwijst naar de kleur van het wateroppervlak; door de veenondergrond kleurt het water zwart.
Staatsbosbeheer spreekt echter van het Zwatte water. Een naam die verwijst naar het Drentse woord zwatte. Dat betekent scheiding of grens. De gemeentegrens loopt door het water, maar ook de grens van de beide waterschappen die in het gebied actief zijn, loopt er door.
Er valt nog veel meer te vertellen over dit mysterieuze ven, bijvoorbeeld over de ontstaanswijze en de recente discussie daarover. De gidsen gaan er tijdens de excursie uitgebreid op in.
Ze vertellen natuurlijk niet alleen over het ven, want in de directe omgeving is veel meer interessants te zien. We gaan het samen ontdekken tijdens onze wandeling.