Activiteiten - oktober 2021
Deelname aan Nationaal Park Drentsche Aa excursies is gratis. Na afloop vragen we een vrijwillige bijdrage voor het Gebiedsfonds Drentsche Aa. Uw bijdrage komt ten goede aan het Drentsche Aa-gebied zie: gebiedsfondsdrentscheaa.nl).
Waterdichte schoenen en een verrekijker worden aanbevolen. Honden worden niet toegelaten tot de excursies. Deelname aan excursies is op eigen risico.
Wilt u een Nationaal Park Drentsche Aa wandeling of excursie op maat organiseren voor familie- of bedrijfsuitje? Vraag naar de mogelijkheden via het contactformulier
Overige activiteiten in Drenthe kunt u vinden op: www.drenthe.nl
Aan de zuid- en westzijde van de vroegere hoofdplaats van Drenthe ligt een aantal bijzonder fraaie bossen en landgoederen. Waarom is deze groene gordel aangelegd en door wie? Welke bijzondere verhalen liggen hier verborgen? Onderweg zal ook aandacht zijn voor de prachtige herfsttooien en andere verrassingen van ‘moeder natuur’.
In het bos leven vele dieren, sommige zichtbaar en de meeste doorgaans onzichtbaar. Ga mee op zoek naar de sporen van de verborgen bewoners van het Noordlaarderbos.
Nationaal Park Drentsche Aa houdt een ochtendwandeling over het Schipborgsche diep door het Siepelveen en langs het Zeegserloopje. Het Siepelveen is een prachtig hoogveengebied met een naam die om uitleg vraagt. Het grote ven is omringd door zandduinen. De gidsen vertellen over het ontstaan van het Siepelveen en Zeegserloopje en de bijzondere vegetatie met onder meer gagel, 3 soorten heide, beenbreek en eeuwenoude jeneverbes.
De grafheuvels op Landgoed Heidehof
In de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw is Landgoed Heidehof opgericht en aangeplant. Van woeste grond werd het een productiebos voor de fabriek van landgoedeigenaar Everts uit Wildervank. Na de oorlog is het bos decennia ongebruikt gebleven en nauwelijks onderhouden. Vanaf 1996 hebben de huidige eigenaren het bos ondersteund volwassen en diverser te worden. Om deze reden is het bos wel opengesteld, maar actief bezoek en gebruik moedigt het Landgoed niet aan. Af en toe zijn er rondleidingen en excursies, in eigen beheer en in combinatie met Natuurbegraafplaats Hillig Meer. Ieder jaar is er minimaal één NP excursie. Deze keer besteden we extra aandacht aan de grafheuvels op het Landgoed.
Het Evertsbos heet officieel Boswachterij Anloo en is in 1972 in handen gekomen van Staatsbosbeheer. In 1914 werd het eerste stukje bos geplant door de fam. Everts, die het 160 ha. grote terrein stukje bij beetje aankocht. Een grote variatie aan begroeiing en een pinetum zijn kenmerken van dit bos, evenals heide en vennen. Ook een hunebed en een paar grafheuvels bevinden zich in dit bos.