Activiteiten - september 2024
Deelname aan Nationaal Park Drentsche Aa excursies is gratis. Na afloop vragen we een vrijwillige bijdrage voor het Gebiedsfonds Drentsche Aa. Uw bijdrage komt ten goede aan het Drentsche Aa-gebied zie: gebiedsfondsdrentscheaa.nl).
Waterdichte schoenen en een verrekijker worden aanbevolen. Honden worden niet toegelaten tot de excursies. Deelname aan excursies is op eigen risico.
Wilt u een Nationaal Park Drentsche Aa wandeling of excursie op maat organiseren voor familie- of bedrijfsuitje? Vraag naar de mogelijkheden via het contactformulier
Overige activiteiten in Drenthe kunt u vinden op: www.drenthe.nl
In de boswachterij Hart van Drenthe liggen prachtige bossen en heideterreinen. We wandelen door een bosreservaat en over de heide die aan het eind van de zomer mooi in bloei staat. Onderweg komen we langs prachtige vennen met spiegelende wateroppervlakken en de Elperstroom.
We maken een fietstocht van ongeveer 20 km door het Hart van Drenthe. Het Hart van Drenthe is een robuust natuurgebied van ongeveer 5000 ha, dat ruwweg de voormalige boswachterijen Schoonloo, Grolloo en Hooghalen omvat. Midden in het Hart van Drenthe ligt het brongebied van één van de bovenlopen van de Drentsche Aa. Het prille begin van het Amerdiep ligt in De Holmers, een nieuw natuurgebied dat 10 jaar geleden is ingericht.
Al fietsend ervaren we het huidige landschap van het Drents Plateau. De gidsen vertellen het verhaal over wat er in oude tijden in de diepe ondergrond is gebeurd, maar ook over wat er in recentere tijden aan de oppervlakte is veranderd. Het Hart van Drenthe ontwikkelt zich langzaam tot een nieuwe wildernis. Bosbouw wordt gestopt en paden die niet meer nodig zijn worden omgevormd tot natuur.
De Braak is rond 1850 aangelegd door Roodbaard. De wandeling voert door een parkachtig landschap met waterpartijen, een gevarieerde flora en fraaie, oude bomen.
Op 20 september 2024 is het weer World Cleanup Day! Tijdens deze wereldwijde opruimactie geven we samen met ruim 190 landen de planeet een grote schoonmaakbeurt. Het doel? Het opruimen van zoveel mogelijk zwerfafval! En vooral ook het verkrijgen van waardevolle informatie over het soort afval dat rondzwerft. Dat inzicht is onmisbaar bij het vinden van structurele oplossingen voor afval.