Activiteiten - augustus 2023
Deelname aan Nationaal Park Drentsche Aa excursies is gratis. Na afloop vragen we een vrijwillige bijdrage voor het Gebiedsfonds Drentsche Aa. Uw bijdrage komt ten goede aan het Drentsche Aa-gebied zie: gebiedsfondsdrentscheaa.nl).
Waterdichte schoenen en een verrekijker worden aanbevolen. Honden worden niet toegelaten tot de excursies. Deelname aan excursies is op eigen risico.
Wilt u een Nationaal Park Drentsche Aa wandeling of excursie op maat organiseren voor familie- of bedrijfsuitje? Vraag naar de mogelijkheden via het contactformulier
Overige activiteiten in Drenthe kunt u vinden op: www.drenthe.nl
De basis van het aardkundig landschap zoals we dat nu kunnen waarnemen is bepaald door geologische processen in het verleden. Een ijskap met een dikte van 500 à 1000 meter zorgde zo’n 130.000 jaar geleden voor een onvoorstelbare hoeveelheid smeltwater als gevolg van de opwarming van het klimaat. Wat heeft dat betekend voor de Drentsche Aa? In een latere periode ontstonden pingo’s, waarvan we nu nog de ruïne in de vorm van een ven of natte, drassige plek kunnen zien. Of is dit ven geen pingoruïne maar een zgn. uitblaaskom? Tijdens deze fietstocht houden we ons bezig met de geologische processen die in onze regio hebben plaatsgevonden. Het resultaat is nu nog zichtbaar en tastbaar in het terrein. Tijdens deze fietstocht staan we stil bij enkele interessante locaties. |
U bent op vakantie in Rolde en omgeving, of zomaar een dagje erop uit. Op de fiets rijdt u een prachtige route door een landelijk gebied. Onderweg ziet u onder andere de koeien op het land staan en er groeien allerlei verschillende gewassen. Een vertrouwd beeld wat we ook graag zo willen houden. Tijdens deze fietstocht wordt u onderweg door middel van informatieborden bij de gewassen op de hoogte gebracht wat er op dat moment groeit.
We fotograferen deze avond in de Boswachterij Anloo, ten zuidoosten van het dorp. Het is een kleinschalig en afwisselend landschap met lanen, houtsingels en gemengd bos. In de boswachterij zijn in de loop van de tijd een aantal uitheemse bomen aangeplant, zoals de mammoetbomen (Sequoiadendron giganteum), waarvan in 1926 voor het eerst drie stuks werden aangeplant. Inmiddels zijn er 25 mammoetbomen, die verspreid tussen de inheemse bomen staan. Daarnaast is er een grote coniferencollectie, het Pinetum Ter Borgh. In de boswachterij liggen hunebed D11 en verschillende grafheuvels uit de ijzertijd. Er bevinden zich volop elementen om te fotograferen.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog bevond zich op het landgoed een onderduikershol. Welke ingrijpende gebeurtenissen daar hebben plaatsgevonden vertellen wij u graag.
De grote stille heide. Zo kennen we het Balloërveld, een van de grootste heidevelden van ons land. Er woont niemand, toch was dat niet altijd zo. We gaan op zoek naar sporen die vroegere bewoners hier hebben achtergelaten. We ontdekken stille getuigen, zowel uit het min of meer nabije verleden als uit lang vervlogen tijden. Een paar tipjes van de sluier: eeuwenoude karrensporen, grafheuvels uit de prehistorie, landbouwakkertjes uit de oudheid. Maar waar haalden de mensen toen hun water vandaan?
De wandeling voert langs heel bijzondere plekjes bij de Drentsche Aa. De gidsen weten veel te vertellen over fauna en flora (zoals sporen van bevers) en hoe de geologie (ijstijden) en de mens invloed gehad hebben op het huidige landschap. En natuurlijk over alles wat er groeit en bloeit en de dieren die er leven.