Activiteiten - augustus 2018
Deelname aan Nationaal Park Drentsche Aa excursies is gratis. Na afloop vragen we een vrijwillige bijdrage voor het Gebiedsfonds Drentsche Aa. Uw bijdrage komt ten goede aan het Drentsche Aa-gebied zie: gebiedsfondsdrentscheaa.nl).
Waterdichte schoenen en een verrekijker worden aanbevolen. Honden worden niet toegelaten tot de excursies. Deelname aan excursies is op eigen risico.
Wilt u een Nationaal Park Drentsche Aa wandeling of excursie op maat organiseren voor familie- of bedrijfsuitje? Vraag naar de mogelijkheden via het contactformulier
Overige activiteiten in Drenthe kunt u vinden op: www.drenthe.nl
Centraal in deze wandeling staat de geschiedenis van landschap en bewoning aan beide zijden van het Deurzerdiep. Aan de orde komt de invloed van ijstijden op het ontstaan van het unieke systeem van de beekdalen van de Drentsche Aa. De historische ontwikkeling van het oude dorp Deurze wordt toegelicht. Wat was de relatie tussen de huidige Asser dorpen Amelte, Anreep, Witten en Vredeveld en het dingspildorp Rolde en hoe liepen de middeleeuwse routes? De herinrichting van het beekdal van het Deurzerdiep in 2015 en de plannen Assen aan de Aa worden verklaard. Toegelicht worden de bewoningsgeschiedenis van het dorpje Amelte en het ontstaan van het latere landgoed Amelte. Via het ‘Poepenhemeltje’, de oude spoorbaan van de Noord Ooster Lokaal Spoorweg (NOLS) en het landgoed Kamps bereiken we weer café ‘De Aanleg’, de voormalige tol aan de belangrijke provinciale weg tussen ‘Kerk en Klooster’.
Vennebroek en De Duinen behoren tot de landgoederengordel Eelde en zijn gelegen ten zuiden van de stad Groningen. De wandeling begint bij het huis Vennebroek, welke met villa Weltevreden een rijke geschiedenis heeft. Door het Friesche Veen voert de wandeling o.l.v. Nationaal Park gidsen langs de "Blikwal" naar landgoed De Duinen. Dat is het landgoed dat de jongste geschiedenis heeft van de landgoederen. Tot slot voert de wandeling langs het I.V.N. vlinderkampje. Onderweg is er aandacht voor historie en flora en fauna.
Het Eexterveld is het brongebied van het Scheebroekerloopje. Het gebied heeft zich ontwikkeld tot een botanisch paradijs met soorten als de Klokjesgentiaan en de zeldzame Draadgentiaan. Door begrazing en andere beheermaatregelen wordt gebied elk jaar mooier. Naast landschapsfotografie komen ook de prachtige bloemen aan de orde, die het Eexterveld kleuren. Een macrolens of een (korte) telelens is dan handig.
Het voormalige militair oefenterrein De Strubben-Kniphorstbosch is het eerste archeologische reservaat van Nederland. Tijdens de zwerftocht olv Nationaal Park gidsen door het gebied wordt het ‘hoe en waarom’ van deze unieke status en de landschapsgeschiedenis toegelicht. De tocht gaat langs (verdwenen) hunebedden, tientallen grafheuvels, historische karrensporen, bomkraters uit WO-II en andere relicten uit de cultuurhistorische geschiedenis. De invloeden op het landschap van ijstijden (o.a. Boekweitenveen) en mens (o.a. ontstaan heidevelden en zandverstuivingen, aanleg Kniphorstbosch, recente beheersmaatregelen Staatsbosbeheer) komen aan de orde. Afhankelijk van het weer zal worden gespeurd naar bijzondere flora en fauna.