Activiteiten - juli 2024
Deelname aan Nationaal Park Drentsche Aa excursies is gratis. Na afloop vragen we een vrijwillige bijdrage voor het Gebiedsfonds Drentsche Aa. Uw bijdrage komt ten goede aan het Drentsche Aa-gebied zie: gebiedsfondsdrentscheaa.nl).
Waterdichte schoenen en een verrekijker worden aanbevolen. Honden worden niet toegelaten tot de excursies. Deelname aan excursies is op eigen risico.
Wilt u een Nationaal Park Drentsche Aa wandeling of excursie op maat organiseren voor familie- of bedrijfsuitje? Vraag naar de mogelijkheden via het contactformulier
Overige activiteiten in Drenthe kunt u vinden op: www.drenthe.nl
We noemen de excursie het bos van de toekomst Ze zijn er mee bezig om bomen te planten die van oorsprong uit zuid Frankrijk komen. Dit vinden ze nodig om dat het warmer en vochtiger wordt in onze streken.
We verkennen per scootmobiel of fiets het Nationaal Park Drentsche Aa rond Zuidlaren. Een gebied vol landschappelijke schoonheid en met een rijke cultuurhistorische geschiedenis. Op diverse interessante punten vertellen we over de samenhang in dit beek- en esdorpenlandschap. Dit is een excursie voor scootmobielers. De route is ongeveer 15 kilometer lang. Partners/begeleiders die mee willen fietsen zijn van harte welkom. Wel je eigen scootmobiel of fiets meenemen. Deelname is gratis.
Midden in de landgoederengordel van Eelde-Paterswolde, aan de rand van het stroomdal van de Drentsche Aa, liggen drie juweeltjes van landgoederen, elk met zijn eigen charme, inrichting en geschiedenis. Gidsen leiden u langs bijzondere plekken en vertellen u de bijbehorende verhalen. De inrichting van de landgoederen heeft nog steeds effect op de natuur vandaag. Ook de verhalen over de bewoners zijn bijzonder. Bij volgende wandelingen zult u beslist met andere ogen naar deze omgeving kijken.
Boswachterij Gieten-Borger, onderdeel van de Hondsrug, bestaat uit zogenaamde multifunctionele bossen, waarin natuur, recreatie en houtproductie samengaan. In de boswachterij liggen enkele tientallen vennetjes waarvan het Lunsveen een van de grootste is. Het is een fotogeniek ven. Ook een broedplaats voor kokmeeuwen. En als je goed naar beneden, kijkt zie je hier en daar de zonnedauw, een vleesetend plantje. We lopen in een ruime boog rond het ven. De gidsen vertellen over het beheer van het bos en de natuur.
Een wandeling speciaal voor blinden, slechtzienden en doofblinden en hun begeleiders. In de zomer barst de natuur van geuren en geluiden. Geurende bloemen langs het pad, veldleeuweriken zingen het hoogste lied, allerlei soorten insecten zoemen dat het een lieve lust is en kikkers kwaken de longen uit hun lijf. Het mooie is verder dat je hier van alles door je vingers kan laten gaan: van de harde schors van een eik tot fluweelzachte bloembladen. Een Nationaal Park-gids en een boswachter van Staatsbosbeheer nemen je mee. Zij laten je door te luisteren, te voelen en te ruiken de natuur intens te beleven.