Activiteiten - juli 2022
Deelname aan Nationaal Park Drentsche Aa excursies is gratis. Na afloop vragen we een vrijwillige bijdrage voor het Gebiedsfonds Drentsche Aa. Uw bijdrage komt ten goede aan het Drentsche Aa-gebied zie: gebiedsfondsdrentscheaa.nl).
Waterdichte schoenen en een verrekijker worden aanbevolen. Honden worden niet toegelaten tot de excursies. Deelname aan excursies is op eigen risico.
Wilt u een Nationaal Park Drentsche Aa wandeling of excursie op maat organiseren voor familie- of bedrijfsuitje? Vraag naar de mogelijkheden via het contactformulier
Overige activiteiten in Drenthe kunt u vinden op: www.drenthe.nl
Onder leiding van gidsen van Nationaal Park Drentsche Aa wandelen we langs o.a. het Zeegserloopje en het Siepelveen. Siepelgras heeft de naam gegeven aan het ven. Siepelgras is de lokale naam voor beenbreek; een prachtig plantje dat bloeit in juli. Met een beetje geluk vinden we tijdens de wandeling bloeiend siepelgras.
Nu het bijna zomer is, barst de natuur van geuren en geluiden. Geurende bloemen langs het pad, veldleeuweriken die het hoogste lied zingen, het zoemen van insecten en het gekwaak van kikkers. Een Nationaal Park-gids en een boswachter van Staatsbosbeheer nemen je mee. Zij laten je door te luisteren, te voelen en te ruiken de natuur beleven.
We verkennen per scootmobiel of fiets het Nationaal Park Drentsche Aa rond Zuidlaren. Een gebied vol landschappelijke schoonheid en met een rijke cultuurhistorische geschiedenis. Op diverse interessante punten vertellen we over de samenhang in dit beek- en esdorpenlandschap.
Tussen Elp en Grolloo ligt het deel van het Drents Plateau dat het brongebied vormt van diverse stromen en beken in Drenthe. De vennen van het Grolloërveen vormen de bron van de Elperstroom, het Amerdiep (westelijke tak van het stroomgebied van de Drentsche Aa), het Andersche Diep (oostelijke tak Drentsche Aa) en het Voorste Diep (bovenloop Hunze).
In het landschap vinden we vele sporen uit het pleistoceen (ijstijden) zoals pingoruïnes, smeltwaterheuvels en moeras met vennen op keileembodems. Ook zijn er voorbeelden te zien van natuurherstel en prehistorische bewoningssporen. Op deze fietsexcursie laten we deze sporen zien en krijg je uitleg over het ontstaan ervan.
Sinds enkele jaren bevindt zich in Rolde de coöperatie Agrarische Natuur Drenthe (AND). De coöperatie spant zich in om de biodiversiteit en de duurzaamheid in de agrarische sector te helpen vergroten. Via projectsubsidies worden de deelnemende bedrijven gestimuleerd maatregelen te treffen voor weide- en akkervogels en voor soorten die afhankelijk zijn van poelen, ruigtes, houtwallen en bosjes. De excursie begint met een korte presentatie en een kop koffie, aangeboden door de AND in haar kantoor in Rolde. De fietstocht gaat langs zichtbare AND-maatregelen in de prachtige omgeving van Anderen, Eext en Rolde.