Activiteiten - juli 2020
Deelname aan Nationaal Park Drentsche Aa excursies is gratis. Na afloop vragen we een vrijwillige bijdrage voor het Gebiedsfonds Drentsche Aa. Uw bijdrage komt ten goede aan het Drentsche Aa-gebied zie: gebiedsfondsdrentscheaa.nl).
Waterdichte schoenen en een verrekijker worden aanbevolen. Honden worden niet toegelaten tot de excursies. Deelname aan excursies is op eigen risico.
Wilt u een Nationaal Park Drentsche Aa wandeling of excursie op maat organiseren voor familie- of bedrijfsuitje? Vraag naar de mogelijkheden via het contactformulier
Overige activiteiten in Drenthe kunt u vinden op: www.drenthe.nl
Een ruilverkaveling is over het algemeen een grote ingreep in het landschap. Het hoofddoel is een meer doelmatige bedrijfsvoering voor agrarische bedrijven. Maar er is meer. Tijdens deze excursie o.l.v Nationaal Park gidsen komt de ruilverkaveling van Amen aan bod. We bekijken de relatie tussen natuur, landbouw en landschap in het heden en het verleden. Ten slotte is er aandacht voor nieuwe natuur.
Sinds enkele jaren is in Rolde gevestigd de coöperatie Agrarische Natuur Drenthe (AND). De coöperatie spant zich in om de biodiversiteit en de duurzaamheid in de agrarische sector te vergroten. Via projectsubsidies worden de deelnemende bedrijven gestimuleerd maatregelen te treffen voor weide- en akkervogels en voor soorten die afhankelijk zijn van poelen, ruigtes, houtwallen en bosjes. De excursie begint met een korte presentatie en een kop koffie, aangeboden door de AND in haar kantoor. De fietstocht o.l.v. een Nationaal Park gids en medewerkers van de AND gaat langs zichtbare AND-maatregelen in de prachtige omgeving van Anderen, Eext en Rolde. Onderweg wordt een bezoek gebracht aan een van de deelnemende boerenbedrijven.
Ten zuidoosten van Rolde ligt het beekdal van het Andersche Diep, ingeklemd tussen het Oosterseveld van Rolde en de boswachterij Gasselte-Gieten. De wandeling gaat langs beide zijden van het beekdal. Onderweg vertellen de Nationaal Park gidsen over de landschapsgeschiedenis en de bijzondere flora en fauna in dit prachtige deelgebied van het Nationaal Park.
Fiets, samen met Nationaal Park Drentsche Aa gidsen, terug in de tijd. Geologie en cultuurhistorie zijn in Nationaal Park Drentsche Aa nauw met elkaar verbonden. Tijdens deze 30 km lange Nationaal Park fietstocht zien en ervaren we het onderlinge verband. De route loopt oa over het Ballooërveld en door de Strubben / Kniphorstbosch. We bekijken een “paraboolduin” en laten “poesjeszand” door de vingers lopen. Ben jij ook nieuwsgierig naar de betekenis en herkomst van dit bijzondere zand? Ga dan met ons mee en je krijgt het antwoord. Onderweg is er gelegenheid om een zelf meegebrachte boterham in het vrije veld op te eten.