Activiteiten - juli 2019
Deelname aan Nationaal Park Drentsche Aa excursies is gratis. Na afloop vragen we een vrijwillige bijdrage voor het Gebiedsfonds Drentsche Aa. Uw bijdrage komt ten goede aan het Drentsche Aa-gebied zie: gebiedsfondsdrentscheaa.nl).
Waterdichte schoenen en een verrekijker worden aanbevolen. Honden worden niet toegelaten tot de excursies. Deelname aan excursies is op eigen risico.
Wilt u een Nationaal Park Drentsche Aa wandeling of excursie op maat organiseren voor familie- of bedrijfsuitje? Vraag naar de mogelijkheden via het contactformulier
Overige activiteiten in Drenthe kunt u vinden op: www.drenthe.nl
Tijdens deze fietstocht tussen Elperstroom en de bronnen van de Drentsche Aa wordt stilgestaan op landschappelijk waardevolle plekken, historische plaatsen en interessante aardkundige elementen.
We verkennen het gebied met Deurze als uitgangspunt. Tijdens de afwisselende tocht zal worden ingegaan op de samenhang tussen de verschillende elementen van het esdorpenlandschap. De komst van kunstmest heeft de landbouw ingrijpend veranderd. Op welke wijze? Hierop krijgt u antwoord tijdens deze excursie.
Sinds enkele jaren is in Rolde gevestigd de coöperatie Agrarische Natuur Drenthe. De coöperatie spant zich in om de biodiversiteit en de duurzaamheid in de agrarische sector te vergroten. Via projectsubsidies worden de deelnemende bedrijven gestimuleerd maatregelen te treffen voor weide- en akkervogels en voor soorten die afhankelijk zijn van poelen, ruigtes, houtwallen en bosjes. De excursie begint met een korte presentatie door AND in haar kantoor. De fietstocht gaat langs zichtbare AND-maatregelen in de prachtige omgeving van Rolde. Onderweg wordt een bezoek gebracht aan een van de deelnemende boerenbedrijven.
In 2009 werd de Elperstroom aangewezen als Natura 2000 gebied. Dit is natuur die zelfs op Europees niveau bijzondere bescherming geniet. In de graslanden langs de beek komen bijzondere planten, vogels en vlinders voor. In de afgelopen jaren is de waterhuishouding in het voordeel van de natuur verbeterd. De diepe ontwatering die in de jaren zestig van de vorige eeuw is uitgevoerd is daarmee een halt toegeroepen. De bovenloop van de beek heeft haar kronkelende loop weer teruggekregen.
Foto: Jos Vink
Rolde was in de late middeleeuwen de bestuurlijke hoofdplaats van Drenthe. Tijdens de wandeling wordt deze belangrijke positie verklaard. Maar Rolde heeft historisch gezien veel meer te bieden. De wandeling voert langs de mooiste plekken in het dorp en zijn directe omgeving. Het ‘geheim’ van de Ballooërkuil wordt verklaard en langs het tracé van de NoordOosterLocaalSpoorweg (NOLS) lopen we naar een van de mooiste plekjes van Rolde: de omgeving van de historische Noordes en de bekendste ‘tweeling’ van Nederland: de hunebedden D17 en D18. Via het ‘Voelgat’ met zijn oude boerderijen lopen we terug naar de ‘grote brink’.