Activiteiten - juli 2018
Deelname aan Nationaal Park Drentsche Aa excursies is gratis. Na afloop vragen we een vrijwillige bijdrage voor het Gebiedsfonds Drentsche Aa. Uw bijdrage komt ten goede aan het Drentsche Aa-gebied zie: gebiedsfondsdrentscheaa.nl).
Waterdichte schoenen en een verrekijker worden aanbevolen. Honden worden niet toegelaten tot de excursies. Deelname aan excursies is op eigen risico.
Wilt u een Nationaal Park Drentsche Aa wandeling of excursie op maat organiseren voor familie- of bedrijfsuitje? Vraag naar de mogelijkheden via het contactformulier
Overige activiteiten in Drenthe kunt u vinden op: www.drenthe.nl
De fietstocht gaat door het prachtige cultuurlandschap rond Rolde. Onderweg komt de grote verscheidenheid van het Nationaal Park Drentsche Aa aan de orde. De tocht gaat door de beekdalen van het Deurzer- en Amerdiep, maar ook die van het Rolder- en Andersche Diep. Prachtige esdorpen als Balloo, Deurze, Anderen en Rolde worden aangedaan. Onderweg wordt de geschiedenis verteld van het landschap en het ontstaan van de brink- en esdorpen, de staatsbossen en het prachtige landgoed Heidehof. Steeds houden we zicht op de monumentale middeleeuwse dingspilkerk van Rolde als baken in het landschap. Via het Ballooërveld en de oudste ‘tweeling’ van Nederland komen we terug bij de molen aan de Grote Brink in Rolde. |
Het prachtige landschap van Nationaal Park Drentsche Aa heeft veel dichters geïnspireerd tot het vastleggen van de mooiste gedichten. Tijdens deze avondwandeling bekijken deelnemers het gebied door de ogen van deze dichters. Op markante plekken wordt door Nationaal Park gidsen verteld over de natuur en cultuur én wordt er een gedicht voorgedragen en deelnemers worden meegevoerd door mooie woorden. Deelnemers aan deze excursie, worden ook van harte uitgenodigd om tijdens de wandeling een gedicht te delen.
Deelnemers verkennen o.l.v. Nationaal Park gidsen het gebied ten zuiden van Deurze. Deze omgeving werd al in de vroege Middeleeuwen bewoond. Tijdens de afwisselende tocht wordt ingegaan op de samenhang tussen de verschillende elementen van het esdorpenlandschap. De komst van kunstmest heeft de landbouw ingrijpend veranderd. Op welke manier? Hierop krijgen deelnemers antwoord tijdens deze excursie.
Foto: Dirk Lont
Rolde was in de late middeleeuwen de bestuurlijke hoofdplaats van Drenthe. Tijdens de wandeling wordt deze belangrijke positie verklaard. Maar Rolde heeft historisch gezien meer te bieden. De wandeling voert o.l.v. Nationaal Park gidsen vanaf de ‘grote brink’ met de beeldbepalende ‘beltmolen’, via de Nijlanderstraat met de oude boerderijen en mooie lindebomen, door de Hoanebietershoek naar de monumentale middeleeuwse dingspilkerk. Via de Kerkbrink en het historische kerkpad Balloo-Rolde gaat het naar de bekende Ballooërkuil. Het ‘geheim’ van de Ballooërkuil wordt verklaard. Langs het tracé van de NoordOosterLocaalSpoorweg (NOLS) lopen we naar één van de mooiste plekjes van Rolde: de omgeving van de historische Noordes, de mooie begraafplaats en de bekendste ‘tweeling’ van Nederland: de hunebedden D17 en D18. De ruimtelijke opbouw van het typische Drentse esdorpenlandschap wordt verklaard. Via het ‘Voelgat’ met zijn oude boerderijen voert de wandeling terug naar de ‘grote brink’.
Wandel mee met Nationaal Park gidsen en een boswachter in dit mooie afwisselende landschap en kom meer te weten over de wereld van vlinders en libellen. De wandeling voert over de droge heide en langs de hooilanden. Hier kunnen we bij mooi weer veel verschillende soorten vlinders en libellen tegenkomen en komen we meer te weten over de bijzondere leefwijze. Allerlei andere interessante dieren die deelnemers onderweg zien, worden ook bestudeerd. Vergeet niet je verrekijker mee te nemen.