Activiteiten - juni 2021
Deelname aan Nationaal Park Drentsche Aa excursies is gratis. Na afloop vragen we een vrijwillige bijdrage voor het Gebiedsfonds Drentsche Aa. Uw bijdrage komt ten goede aan het Drentsche Aa-gebied zie: gebiedsfondsdrentscheaa.nl).
Waterdichte schoenen en een verrekijker worden aanbevolen. Honden worden niet toegelaten tot de excursies. Deelname aan excursies is op eigen risico.
Wilt u een Nationaal Park Drentsche Aa wandeling of excursie op maat organiseren voor familie- of bedrijfsuitje? Vraag naar de mogelijkheden via het contactformulier
Overige activiteiten in Drenthe kunt u vinden op: www.drenthe.nl
Ten zuidoosten van Rolde ligt het beekdal van het Andersche Diep, ingeklemd tussen het Oosterseveld van Rolde en de boswachterij Gasselte-Gieten. De wandeling gaat langs beide zijden van het beekdal. Onderweg vertellen de gidsen over de landschapsgeschiedenis en de bijzondere flora en fauna in dit prachtige deelgebied van het Nationaal Park.
Nationaal Park Drentsche Aa organiseert op 10 juni aanstaande om 20:00 uur een digitale Otter en Bever lezing, verzorgd door Cindy de Jonge. Aanmelden kan via deze aanmeldpagina
Het ene dier laat zijn sporen duidelijk zichtbaar in het landschap achter, de ander leeft een meer verborgen bestaan. Toch kun je ze beide in Nationaal Park Drentsche Aa tegenkomen. Dat is uniek en dat is niet altijd zo geweest.
Door menselijk ingrijpen waren otters en bevers uitgestorven in Nederland. Inmiddels zijn ze terug. Dankzij een succesvol herintroductie programma maken ze weer deel uit van onze natte natuur.
2021 is door de Zoogdiervereniging uitgeroepen tot het jaar van de otter. De hoogste tijd om eens nader kennis te maken met zowel de otter als de bever. Wat zijn de verschillen en wat zij hun overeenkomsten. Misschien hebben ze meer gemeen dan je in eerste instantie zou verwachten..."
Als kind was Cindy al 'kind aan huis' in het Drentsche Aa gebied. Ze zag de otters en de bevers naar het Drentsche Aa gebied komen door de karakteristieke sporen die ze achterliet. Sindsdien is Cindy verliefd op deze bijzondere dieren in het magnifieke Drentsche Aa landschap
Cindy de Jonge is al jaren als vrijwilligster betrokken bij het NEM, Netwerk ecologische monitoring van de otter in Drenthe. Daarnaast is ze sinds kort werkzaam bij ecologisch adviesburo Bureau Biota. In samenwerking met verschillende partijen houdt ze zich bezig met de bevers in Noord Nederland.
Het Eexterveld was rond 1850 een groot nat heideveld en is halverwege de 20ste eeuw ontgonnen. Het gebied is één van de kerngebieden voor akkervogels. Centraal op het Eexterveld ligt het Scheebroek, waar het Scheebroekerloopje ontspringt. Om het Scheebroek heen ligt de natuurkern van het Eexterveld omringd door landbouwgrond. Deze afwisseling maakt het gebied zo geschikt voor akkervogels. Deelnemers aan Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer hebben maatregelen genomen om de akkervogels te beschermen. Hier profiteren ook ander planten en dieren van. De maatregelen worden genomen in overleg met Agrarische Natuur Drenthe. Tijdens deze excursie over oude paden door de akkers zullen de gidsen u vertellen over deze maatregelen, het landschap en de natuur.
Midzomerwandeling in combinatie met Heilig Hartfeest. Het landschap, natuur en de stilte zorgen er voor dat deelnemers meer met de natuur in contact kunnen komen. Door te wandelen in stilte en de aandacht te richten op wat men beleeft, voelt, hoort, ruikt en ziet, wordt dit een bijzondere belevingstocht. Deelnemers genieten van de natuur en de rust.
Nu het bijna zomer is barst de natuur van geuren en geluiden. Geurende bloemen langs het pad, veldleeuweriken die het hoogste lied zingen, het zoemen van insecten en het gekwaak van kikkers. Een Nationaal Park gids en een boswachter van Staatsbosbeheer nemen je mee door het beekdal van het Amerdiep. Zij laten de deelnemers door te luisteren, te voelen en te ruiken de natuur beleven.