Activiteiten - april 2021
Deelname aan Nationaal Park Drentsche Aa excursies is gratis. Na afloop vragen we een vrijwillige bijdrage voor het Gebiedsfonds Drentsche Aa. Uw bijdrage komt ten goede aan het Drentsche Aa-gebied zie: gebiedsfondsdrentscheaa.nl).
Waterdichte schoenen en een verrekijker worden aanbevolen. Honden worden niet toegelaten tot de excursies. Deelname aan excursies is op eigen risico.
Wilt u een Nationaal Park Drentsche Aa wandeling of excursie op maat organiseren voor familie- of bedrijfsuitje? Vraag naar de mogelijkheden via het contactformulier
Overige activiteiten in Drenthe kunt u vinden op: www.drenthe.nl
Mooie voorjaarswandeling door boswachterij Gieten en langs het Andersche Diep en een pingo ruïne. Het Andersche Diep is nog oorspronkelijk, het heeft niet meegedaan aan de ruilverkavelingen.
In het voorjaar kleuren Dotterbloemen de beekdalen langs de Drentsche Aa geel. Deze plant heeft zelfs zijn naam aan het vegetatietype Dotterbloemhooilanden gegeven. Tijdens de wandeling geven de gidsen uitleg over de ontstaansgeschiedenis van het cultuurlandschap en de bijzondere natuurwaarden waar de route langs komt.
Een prachtig natuurgebied. Een wandeling door een elzenbroekbos. Een gebied dat bekend staat om weidevogels en dotterbloemen en andere voorjaarsbloeiers. Ook vertellen we over de werkzaamheden die er plaatsvinden om dit gebied als waterbergingsgebied in te richten.
Digitale lezing Theo Spek: Ode aan de landschapsgeschiedenis: langetermijnontwikkeling van het Drentsche Aa-gebied
Op donderdagavond 8 april van 20:00 - 22:00 uur geeft Prof. dr. ir. Theo Spek een Nationaal Park Drentsche Aa lezing in het kader van ons jaarthema 'Ode aan het Landschap'. Theo vertelt het zijn bredere Drentsche Aa landschapsverhaal met hier en daar nieuwe informatie vanuit meer recent onderzoek. De digitale avond kunt u vanuit huis volgen. De avond wordt u aangeboden door Nationaal Park Drentsche Aa en is gratis te volgen. Aanmelden verplicht. Enkele dagen voor 8 april krijgt u de link naar de lezing thuisgestuurd.
Weinig gebieden in Nederland kennen een zo rijk gelaagde landschapsgeschiedenis als het Nationaal Park Drentsche Aa. Duizenden jaren wisselwerking tussen aarde, mens en natuur zorgde hier voor een unieke combinatie van landschappen, waarin nog op allerlei plekken sporen uit het verleden zijn aan te treffen. Hoe herkennen we tijdens wandelingen en fietstochten die sporen in het landschap? Hoe en wanneer zijn ze precies ontstaan? En welke onderlinge samenhang kennen deze? In zijn uitgebreide presentatie probeert Theo Spek duidelijke antwoorden op deze vragen te geven, waarbij hij zijn verhaal rijkelijk illustreert met kaarten, landschapsfoto’s, luchtfoto’s en historische afbeeldingen.
Prof. dr. ir. Theo Spek werkt als hoogleraar Landschapsgeschiedenis en hoofd van het Kenniscentrum Landschap aan de Rijksuniversiteit Groningen. Velen kennen hem van boeken als ‘Het Drentse esdorpenlandschap’ en ‘Landschapsbiografie van de Drentsche Aa’. Theo Spek is al jaren nauw betrokken bij het Nationaal Park, is lid van de Commissie van Aanbeveling van het Gebiedsfonds Nationaal Park Drentsche Aa en werd onlangs door minister Schouten (LNV) benoemd tot lid van de Nationale Adviescommissie Nationale Parken.