Activiteiten - maart 2022
Deelname aan Nationaal Park Drentsche Aa excursies is gratis. Na afloop vragen we een vrijwillige bijdrage voor het Gebiedsfonds Drentsche Aa. Uw bijdrage komt ten goede aan het Drentsche Aa-gebied zie: gebiedsfondsdrentscheaa.nl).
Waterdichte schoenen en een verrekijker worden aanbevolen. Honden worden niet toegelaten tot de excursies. Deelname aan excursies is op eigen risico.
Wilt u een Nationaal Park Drentsche Aa wandeling of excursie op maat organiseren voor familie- of bedrijfsuitje? Vraag naar de mogelijkheden via het contactformulier
Overige activiteiten in Drenthe kunt u vinden op: www.drenthe.nl
Het Scheebroekenloopje is één van de diepjes van de Drentsche Aa. Het loopje ontspringt op het Eexterveld, in een zogenaamde stroet. Tijdens deze afwisselende wandeling vertellen Nationaal Park Drentsche Aa gidsen over de elementen die het esdorpenlandschap zo bijzonder maken: de es, het beekdal en het veld. Hier zijn cultuurhistorie en natuur onlosmakelijk met elkaar verbonden. In het voorjaar laten vogels zich vooral 's morgens vroeg horen. Ook de ontluikende natuur, bloeiende dotters en andere voorjaarsbodes ontsnappen niet aan de aandacht van de gidsen.
Nationaal Park Drentsche Aa gidsen gaan op pad om houtwallen te bekijken. Op een aantal plaatsen in Drenthe is nog te zien hoe deze houtwallen ooit bedoeld zijn: een ondoordringbare haag van voornamelijk struiken met stekels of doorns, die het vee op z’n plek moest houden. Deze houtwallen vormen weer leefgebieden op zichzelf en fungeren als verbindingszone tussen diverse leefgebieden voor veel zoogdieren, vogels en insecten. Vind je dit interessant? Wandel dan mee.
Tijdens de excursie besteden Nationaal Park Drentsche Aa gidsen aandacht aan structuren en sporen in het landschap, zoals dassenwissels, reeënsporen, middeleeuwse karresporen, grafheuvels, zandverstuivingen, etc. Er is volop gelegenheid te genieten van de wisselende landschappen. De tocht voert over karrenpaden in bos, langs de Drentsche Aa en over de hei met grafheuvels en jeneverbessen.
In Appelbergen komen geologie, biologie en waterwinning samen. We laten je zien waarom we juist in deze omgeving op twee plekken ons drinkwater naar boven halen: bij Glimmen in het westen en in de Onnerpolder aan de oostkant van Appelbergen. En we nemen je mee langs een paar zgn. pingo's in Appelbergen en op de essen van Onnen en Glimmen. Dat zijn vennetjes en moerassen die op een heel bijzondere manier gevormd zijn in het Weichselien, de laatste ijstijd. Voor de meeste mensen een grote verrassing!