Activiteiten - februari 2024
Deelname aan Nationaal Park Drentsche Aa excursies is gratis. Na afloop vragen we een vrijwillige bijdrage voor het Gebiedsfonds Drentsche Aa. Uw bijdrage komt ten goede aan het Drentsche Aa-gebied zie: gebiedsfondsdrentscheaa.nl).
Waterdichte schoenen en een verrekijker worden aanbevolen. Honden worden niet toegelaten tot de excursies. Deelname aan excursies is op eigen risico.
Wilt u een Nationaal Park Drentsche Aa wandeling of excursie op maat organiseren voor familie- of bedrijfsuitje? Vraag naar de mogelijkheden via het contactformulier
Overige activiteiten in Drenthe kunt u vinden op: www.drenthe.nl
De omgeving van de recreatieplas 't Gasselterveld (nabij het Nije Hemelriek) is op zomerse dagen zonder twijfel de drukste plek van de boswachterij Gieten-Borger. Dit komt door de mooie zwemplas met waterpark waar het op de witte zandstranden aangenaam toeven is. Na de zomer is de zwemplas verlaten en één van de mooiste plekken in Drenthe om spiegelingen in het blauwe water te fotograferen. De gele drijflijnen in de nieuwe zwemplas vormen daarbij een uitdaging om met de compositie van je foto’s te spelen. Ook de bossen in de omgeving zijn zeker de moeite waard om eens goed te bekijken. Ruim 100 jaar geleden was dit een gebied met kale stuifduinen. Aan het eind van de negentiende eeuw werden ze vastgelegd door er Grove dennen aan te planten. In de Gasselter dennen zijn nog hoge bomen te zien die uit die tijd stammen. In de buurt ligt ook het Oude Hemelriek, een mooi verstild ven.
Op de Hondsrug, tussen de beekdalen van de Hunze en de Drentsche Aa, gaan we op ontdekkingstocht. We zien sporen van 19e- en 20e-eeuws militair gebruik, van middeleeuws handelsverkeer, de plek van een verdwenen station, maar ook de resten van oude, prehistorische menselijke bewoning. En, nog ouder, de resten van gesmolten ijsheuvels.
We wandelen door dit mooie gebied waarin sporen uit de ijstijden nog zichtbaar zijn. De stuifduinen en het beekdal geven hiervan een mooi beeld. Vanaf de ‘duinen’ heb je een prachtig uitzicht op de omgeving. We kijken naar het Achterste Veen met daarachter het beekdal van de Drentsche Aa die hier het Oudemolense Diep heet. Gagelstruiken markeren de rand van hei en veen.
Oude bewoningssporen zijn zichtbaar zoals het hunebed wat ruim 5000 jaar oud is en de karresporen laten nog altijd zien dat er in de Middeleeuwen een belangrijke handelsroute van Groningen naar Coevorden liep.
We wandelen verder het beekdal in naar het Oudemolensche Diep om via het Anloërdiepje weer terug te gaan naar de Gasterse Duinen waar we nog even stil staan bij het hunebed.